ZMĚNIT MÍSTO

Bezpilotní čínská vesmírná stanice se brzy zřítí na Zemi

19.10.2017

Nad hlavami nám poletuje osm a půl tuny těžká neovladatelná čínská vesmírná stanice a existuje možnost, že nějaký stokilový kus z ní neshoří při průletu atmosférou a spadne na Zemi.

Začátkem loňského roku čínská vesmírná agentura oznámila, že stanice Tchien-kung 1, sloužící hlavně pro testovací účely a ověření technologií, již dosloužila. Šest měsíců na to vědci přiznali, že s bezpilotní stanicí ztratili kontakt, tudíž se stala neovladatelnou.

Na oběžnou dráhu byla původně vypuštěna v září 2011. Splnila celkem tři důležité mise a její životnost měla dosáhnout dvou let. Nad všechna očekávání ale přesluhovala bez poruchy celkem 4,5 roku. Nejnižší bod, v jakém se momentálně Tchien-kung 1 pohybuje na své oběžné dráze kolem Země, se nachází někde kolem 300 kilometrů.
Ředitelka kanceláře pro pilotované lety Wu Ping na nedávné konferenci oznámila, že nepilotovaná stanice dopadne někdy na přelomu roku. Podle výpočtů a simulací by měla většina součástí vesmírné laboratoře shořet v atmosféře. Podle astrofyzika Jonathana McDowella z Harvardu ale existuje možnost, že některé až stokilové kusy by mohly přežít průlet atmosférou a dopadnout na Zemi. Velice obtížné je totiž i vypočítat čas dopadu stanice, natož její místo.

Budeme tedy věřit čínským vědcům, kteří nás ubezpečují v tom, že dopad pozůstatků vesmírné stanice neohrozí ani leteckou dopravu, ani životy lidí, ani naši Zemi.

Mimo to všechno již loni Čína vypustila na oběžnou dráhu Tchien-kunga 2. K němu se již příštím rokem připojí základní modul a asi v roce 2022 se stane Tchien-kung 2 první stálou čínskou vesmírnou stanicí s trvalou posádkou. Bude tak konkurovat mezinárodnímu projektu ISS, kam Čína nemá přístup.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu