ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Lan míří k Japonsku

21.10.2017

V průběhu minulého víkendu se ve Filipínském moři mezi Mariánskými ostrovy a Filipínami začala tvořit další ničivá tropická bouře. Tuto středu již dosáhla síly tajfunu a dostala jméno Lan.

Meteorologové očekávají, že během tohoto víkendu bouře díky teplým vodám oceánu dosti zesílí a bude postupovat směrem na sever k Japonsku. Díky příznivému větru naštěstí ušetří ostrovy Tchaj-wanu a blízkého Ryukyu z nejhorší bouře. Začátkem příštího týdne by měl cyklón ustoupit směrem na východ. Předpokládaný střet s pevninou by měl přijít v oblasti jižního Honšu nebo Chubu. Bez ohledu na místo střetnutí s pevninou velikost bouře ovlivní i oblasti dosti vzdálené od jejího centra.

Podle meteorologů Lan pravděpodobně dosáhne ekvivalentu velkých atlantických hurikánů o trvalé jednominutové síle větru sahající k 178 kilometrům v hodině. Existuje i potencionální možnost, že by Lan mohl mít i trvalý jednominutový vítr o síle až 209 kilometrů v hodině, což by odpovídalo atlantickému hurikánu kategorie 4.

Vítr této síly by mohl dosti narušit leteckou, pozemní i lodní dopravu v oblasti již tento víkend až do úterního rána. Silné dešťové srážky mnohdy přesahující 100 mm by měly od soboty postupně očekávat ostrovy Okinawa a postupovat na severovýchod přes jižní Kyushu, Shikoku, regiony Kinki, Chubu a Honshu. K Tokiu se silný déšť dostane již v neděli ráno. Nejhorší podmínky se ale očekávají až odpoledne a v noci na neděli. I přes to, že by měl tajfun Lan před dosažením tokijské hranice zeslábnout, způsobí prudký déšť zničující záplavy a sesuvy půdy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu