ZMĚNIT MÍSTO

Za každé šesté předčasné úmrtí může znečištění

26.10.2017

Nová studie o znečištění životního prostředí upozorňuje na to, že každé šesté předčasné úmrtí je způsobeno znečištěnou vodou, půdou nebo ovzduším. Data byla čerpána ze světových statistik úmrtnosti pro rok 2015.

Kontaminované životní prostředí v tomto roce může tedy za devět miliónů úmrtí. Výzkumníci uvádějí znečištění jako největší příčinu onemocnění a předčasných úmrtí na světě. Obzvláště zranitelné jsou děti, protože i malá expozice v prenatálním období a raném dětství může vést k celoživotnímu onemocnění, postižení, snížení schopnosti učení, následnému nedostatečnému pracovního uplatnění a dokonce k předčasné smrti.

Náklady spojené s řešením následků znečištění dorůstají do ohromných rozměrů, celkem 4,6 bilionů dolarů (v přepočtu asi 100 bilionů korun), což představuje 6,2 procenta světové ekonomiky.

Studie také uvedla, že 92 procent úmrtí způsobených znečištěným prostředím se vyskytuje v zemích s nízkým až středním příjmem a zabíjí hlavně chudé a zranitelné. Nejhůře jsou na tom lidé v Indii. Zde lze přičíst znečištěnému prostředí každé čtvrté předčasné úmrtí. Druzí jsou Číňané s každým pátým předčasným úmrtím a hned po nich následují obyvatelé z Bangladéše, Pákistánu, Severní Korey, Jižního Súdánu a Haiti.

Mnoho velkých měst trápí znečištěné ovzduší. Snižování emisí znečišťujících látek, využívání obnovitelných zdrojů energie a rozvoj účinných a cenově dostupných systémů veřejné dopravy jsou některé ze způsobů, jak se města mohou vyvíjet a přispět tak ke snížení úrovně znečištění.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu