ZMĚNIT MÍSTO

Morová nákaza ochromila Madagaskar

30.10.2017

Na Madagaskaru se šíří nákaza plicního a dýmějového moru. K 18.10.2017 je zde evidováno celkem 878 případů nakažení a 80 úmrtí.

Výskyt moru na tomto ostrově v Indickém oceánu není nic neobvyklého. Od roku 1980 se tu každým rokem objeví alespoň jeden případ. Letošní rok není výjimkou. Od počátku tohoto roku se na jižní části ostrova začaly objevovat ojedinělé případy dýmějového moru, který často přenášely krysy utíkající před lesními požáry. Nákaza je způsobena kousnutím blechou, které postupně zhnědne. Následuje zduření místních lymfatických uzlin, horečka a kašel. Léčí se antibiotiky.

Plicní forma moru je přenášena jako jakákoliv jiná kapénková infekce u člověka na člověka a příznaky se podobá zápalu plic. Je ale o dost závažnější, protože pokud se zavčas nerozpozná a nenasadí se silná antibiotika, až 100% nakažených umírá do 24 hodin. Morová nákaza se začala rozmáhat již od srpna tohoto roku, kdy jednatřicetiletý muž, který nějaký čas pobýval v Ankazobe, cestoval taxíkem na východní pobřeží. Aniž by tušil, že je nemocný, způsobil rozšíření nákazy přesně po trase, kterou cestoval.

Ojediněle se objevil i jeden případ septického moru. Ten se pozná podle zčernalé kůže. Nákaza se šíří krevním řečištěm a má za následek krvácení a odumírání tkáně.

Ze strachu z možné nákazy začala města Johannesburg, Nairobi a Addis Abeba, která mají přímé letecké spojení s Antananarivem, kontrolovat zdravotní stav cestujících.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu