ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Damrey a následné záplavy ve Vietnamu vzaly život 106 lidem

09.11.2017

Celkem 112 lidských obětí, 25 pohřešovaných, 197 zraněných, asi 70 tisíc mrtvých hospodářských zvířat, více než 116 tisíc zhroucených a poškozených domů. To je momentální hrubá bilance škod, které způsobilo řádění živlů po příchodu dvacáté třetí pacifické bouře letošní sezóny. Mezi zasažené oblasti patří Filipíny, Vietnam a Kambodža.

Bouře se na prvopočátku začala formovat poblíž filipínského souostroví dne 31.10.2017. O dva dny později, již jako tropická bouře hodna svého jména, se Damrey vyskytoval asi 560 km jihozápadně od Manily na Filipínách. Od té doby se bouře s trvalým větrem 75 km za hodinu pohybovala západním směrem rychlostí asi 16 km v hodině. Prognózy varovaly, že bouře dosáhne síly tajfunu ještě před dosažením vietnamského pobřeží v pátek 3. listopadu. Tohoto dne se tajfun střetl s pevninou poblíž pobřežního rezortu Nha Trang silou srovnatelnou s hurikánem druhé kategorie. Tato oblast byla nejvíce zasažena. 30 tisíc místních obyvatel a turistů muselo být evakuováno.

Damrey se stal nejsilnějším tajfunem, který udeřil na západní Vietnam od roku 2001, kdy se objevil Lingling. Silný vítr, mohutné dešťové srážky a následné povodně v centrální části Vietnamu zabily 69 lidí. Škody dosáhly celkem 322,8 milionu amerických dolarů. Maximální úhrn srážek byl zaznamenán v Nha Trangu, celkem 130 mm. Mohutné deště způsobily skoro okamžité rozvodnění řek a během 24 hodin i mohutné záplavy. Město Hoi An bylo zaplaveno vodou na celé čtyři dny než voda znovu opadla.

Nyní se už vypouští voda z celkem 49 přeplněných vodních nádrží. Probíhají úklidové práce hlavně v okolí města Danang, které bude již zítra hostit summit APEC (Asia – Pacific Economic Cooperation), což je ekonomické seskupení Asie a Tichomoří. Americký prezident Donald Trump, ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-Pching jsou hlavními účastníky APEC, kteří jsou již ve Vietnamu. V pátek se k nim postupně přidají další regionální vůdci.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu