ZMĚNIT MÍSTO

Zemětřesení o síle 7,3 stupně zasáhlo Írán

14.11.2017

V nedělní podvečer zasáhlo oblast As-Sulaymaniyah poblíž hranice Iráku a Íránu zemětřesení o síle 7,3 stupňů Richterovy škály. V důsledku tohoto zemětřesení, které se stalo i tím nejsilnějším zemětřesením letošního roku, přišlo o život asi 530 lidí a dalších asi osm tisíc jich bylo zraněno.

Íránští úředníci vyjádřili obavy, že čísla by mohla být ještě vyšší. Důvodem těchto obav je fakt, že zemětřesení zasáhlo dosti velkou oblast. Převážná většina obětí je z íránské provincie Kermánšáh. Celkem bylo postiženo zhruba sedm velkých měst a asi dva tisíce vesnic. Hlavní město Iráku, Bagdád, pocítilo otřesy o síle 6,5 stupně. Zemětřesení bylo zaznamenáno i ve vzdálených zemích jako je Turecko, Katar, Izrael a pobřeží Středozemního moře.

Záchranné a odklízecí práce zde stále pokračují. Jsou hlášeny i vysoké ztráty na majetku. Íránská média uvádí až 12 tisíc zřícených domů. Zvláštní ale je, že domy soukromníků odolaly lépe, zatímco domy státní výstavby byly poničeny více. President Hasan Rúhání prohlásil, že viníci ponesou zodpovědnost za nedodržení stavebních předpisů.

 

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zafír poděkoval všem zemím za nabídnutou pomoc. Následně ale dodal, že pomoc země zatím nepotřebuje. Lidé, kteří přišli o své domovy, budou zatím další noci trávit pod širým nebem. Mnozí spalují nashromážděné dřevo přímo na ulicích, aby se vůbec zahřáli, protože teplota v noci zde momentálně klesá ke čtyřem stupňům Celsia. Západní horské oblasti by mohly pocítit teplotu i kolem bodu mrazu, což může způsobit u tisíců lidí bez domova vysoké riziko onemocnění související s chladem.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu