ZMĚNIT MÍSTO

Příroda verzus byznys

15.11.2017

Ochranáři přírody a tučňáci z chilské Národní rezervace slaví úspěch. Zdejší populaci tučňáků humboldtových, kteří zde zastupují v 80% svůj druh, hrozilo vážné nebezpečí. Několikaměsíční soudní spory s důlní a těžařskou společností nakonec skončily výhrou.

V městě La Higuera se měl totiž uskutečnit projekt Dominga miliardových rozměrů, který by zásadně ovlivnil život nejenom místních lidí. Měl by totiž dopad hlavně na zdejší komunitu již ohrožených tučňáků. Firma Andes Iron měla v plánu vybudovat povrchový důl na železo a měď, který by změnil i ráz krajiny. V těsné blízkosti se totiž nachází Národní rezervace rozkládající se na ostrovech Dama, Choros a Gaviota. Oblast je známá hlavně díky delfínům, velrybám a tuleňům.

Projekt nezachránila ani vidina tisíců nových pracovních míst. Asi 3O kilometrů od ostrova Choros by byl totiž vybudován přístav, ze kterého by se všechna vytěžená hornina odvážela. Domovem kytovců a mořských vyder by proplouvaly velké nákladní lodě a hrozilo by vážné znečištění moře možným únikem ropy. Místní rybáři se obávaly, že by se odpad z důlní činnosti začal usazovat na dně oceánu a zabíjel tak všechen život, jako se tomu již děje v jiných oblastech.

Tento projekt nebyl zdaleka první a asi ani poslední. Před sedmi lety byl zastaven jiný projekt, výstavba tepelné elektrárny. Demonstrace tisíců rozhořčených lidí jej ale ukončila. Společnost Andes Iron se však již dnes chce odvolávat k nejvyššímu soudu. Držme tedy palce místním, kteří udělají vše pro to, aby zachránili kousek nedotčené přírody před nenechavým byznysem.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu