ZMĚNIT MÍSTO

Řecko zasáhla mohutná bouře ze Středozemního moře

21.11.2017

Mohutná bouře ze Středozemního moře, která s sebou nese silné lijáky a způsobuje prudké záplavy a sesuvy půdy, se pohybuje jen pomalu. Na počátku minulého týdne zasáhly celou oblast Řecka silné přívalové bouře. Vyskytují se po celé přímořské oblasti od západu až po východ.

Asi první obětí místního bouřlivého počasí se stal turista na ostrově Korfu. Silný liják zasáhl z pondělí na úterý i ostrov Symi na jihovýchodě Egejského moře. Byly zde způsobeny lokální záplavy a sesuvy půdy. V noci z úterý na středu 15.11. bouře zasáhla i oblast poblíž Athén. Silná vichřice zde vyvracela stromy a prudké přívalové deště způsobily bleskové záplavy. Proudy vody sem přinesly velké množství kamení a bahna, převracely auta a poničily množství komunikací. Hlavní úsek mezi Athénami a přístavním městem Korynt musel být na dvou místech zcela uzavřen.

Nejvíce zasažené oblasti jsou města Megara, Mandra a Nea Peramos. Někteří lidé se před náhlým rozbouřeným živlem snažili utéci na střechy a balkóny svých domů. Ti, co to nestihli, byli zatopeni ve svých domovech. Dvě těla byla nalezena v moři. Celkem je nahlášeno 19 obětí, většina z města Mandry, a několik dalších lidí se stále pohřešuje. Meteorologové varují před dalšími přívalovými dešti v téže oblasti. Lokality od Soluně na jih a západ budou nejvíce ohroženy nadměrnými poryvy větru, přívalovými dešti a záplavami. Pro pobřeží Turecka a oblast kolem ostrova Rhodos byl vyhlášen mimořádný stav. Příslušníci civilní obrany a protipožární ochrany spolu s množstvím dobrovolníků již pomáhají s odklízecími prácemi.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu