ZMĚNIT MÍSTO

Hongkong se připravuje na příchod tajfunu Usagi

22.09.2013

22.září 2013 - Hongkong (ČTK) - Námořní i letecká doprava v Hongkongu byla dnes prakticky ochromena v očekávání úderu "supertajfunu" Usagi. Údajně nejsilnější tajfun, který má letos postihnout oblast západního Pacifiku, se v sobotu přehnal nad Tchaj-wanem a Filipínami, kde zabil nejméně dva lidi. Dnes dopoledne se Usagi podle agentury AFP nacházel zhruba 240 kilometrů východně od Hongkongu a podle předpovědí meteorologů by měl zasáhnout Hongkong a jihočínské provincie v příštích hodinách s nárazy větru o rychlosti 165 kilometrů v hodině.
    Hongkongská observatoř vydala už druhé vysoké varování před tajfunem, který podle odborníků způsobí vážné problémy v dopravě i silné vlnobití. To hrozí vyvoláním záplav v níže položených částech města.
    Letecká společnost Cathay Pacific v souladu se sobotním upozorněním zastavila dnes od 18:00 místního času (12:00 SELČ) veškeré lety. Jejího příkladu následovaly četné další aerolinky, takže tisícům cestujících hrozí, že zůstanou zablokováni v Hongkongu.
    V sobotu večer byl zastaven provoz i v hongkongském nákladním přístavu, jednom z největších na světě. Velký počet velkých ropných tankerů tak zůstal uvězněn v přístupových kanálech do přístavu.
    Hongkong, který je regionálním finančním centrem, je ale podle agentury AFP velmi dobře chráněn proti tajfunům díky velmi přísným stavebním normám. Díky tomu jen zřídkakdy hlásí mrtvé po zásahu tropických bouří.
    Meteorologická observatoř nicméně varovala před jakoukoliv nerozvážností s poukazem na to, že Usagi patrně bude nejsilnějším tajfunem, který zasáhne Hongkong od roku 1979. Tehdy tam tajfun Hope zabil asi tucet lidí a 260 zranil. Meteorologové nevyloučili zvýšení svého varování na stupeň osm dnes večer, což by znamenalo zastavení veškeré veřejné dopravy.
    V Číně je neděle běžným pracovním dnem, na základě "červeného", tedy nejvyššího varování národního meteorologického střediska ale úřady ve městě Sia-men na pobřeží provincie Fu-ťien preventivně uzavřely školy a nařídily zastavení provozu trajektů na Tchaj-wan.

 

zdroj:ČTK

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu