ZMĚNIT MÍSTO

Saúdskou Arábii sužují povodně

26.11.2017

Bleskové povodně, které byly způsobeny silnými přívalovými dešti, zasáhly v úterý tohoto týdne oblasti v okolí města Jeddah. Donutily úřady uzavřít školy i univerzity. Doprava byla ochromena.

Saúdská Arábie, oficiálním názvem Saúdskoarabské království, je stát na Blízkém východě a svou rozlohou je druhým největším státem arabského světa. Jeddah je druhým největším městem v celém království a považuje se zároveň i za hlavní město saúdského obchodu a nejbohatší město Blízkého východu i celé západní Asie. Tuto oblast od úterka sužují prudké přívalové deště, které následně způsobily bleskové povodně. Příjezdové cesty zaplavila voda a náhle se tak změnily v řeky a jezera, která úplně ochromila dopravu. Desítky lidí muselo být vyproštěno ze svých vozů, které byly náhle zatopeny vodou.

Kvůli obavám z dalších dešťů oznámily saudské úřady, že školy a univerzity v Jeddahu a blízkých zasažených oblastech budou prozatím uzavřeny kvůli bezpečnosti studentů. V Jeddahu se záplavy objevují skoro každoročně, je zde totiž špatná infrastruktura. Asi ty nejhorší povodně, co si pamatují místní obyvatelé, se zde objevily na konci roku 2009. O život tehdy přišlo několik desítek lidí. V roce 2015 se situace opakovala. Prudké přívalové deště vytvořily něco jako vlnu „tsunami“, která smetla vše, co jí stálo v cestě.

Je až neuvěřitelné, že i takovéto katastrofy mohou postihnout i ty nejsušší oblasti světa. V podobných pouštních zemích se déšť objevuje jako vzácný úkaz, někdy zde nezaprší i několik let. Právě proto zde výjimečný déšť způsobí takovou pohromu. Vyprahlá písčitá země totiž není schopna přebytečnou vodu absorbovat.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu