ZMĚNIT MÍSTO

Jezero Bajkal čelí možné ekologické katastrofě

26.11.2017

Bajkal, největší, nejhlubší a nejstarší sladkovodní jezero světa ležící v jižní části Východní Sibiře v Rusku, které spravuje celou pětinu světových zásob pitné vody, čelí v dnešní době hned několika hrozbám, které by mohly způsobit jednu z největších ekologických katastrof na této planetě.

Jezero Bajkal je jedno z nejkrásnějších a nejpodivuhodnějších míst, které by mnoho z nás rádo navštívilo. Ve vodách Bajkalu žije 1455 živočišných druhů a většina z nich je endemitních (žije jedině zde). Jezeru hrozí ale hned několik hrozeb naráz:


- V poslední době se hodně řeší problém stále klesající hladiny jezera (až 60 cm ročně). Příčinou tohoto jevu je kombinace klimatických jevů (časté sucho) a vlivu člověka (celkem pět vodních elektráren, které blokují průtok vody do jezera). Změny hladiny vody mají přímý vliv na floru i faunu.
- Úbytek vody spolu se znečištěním způsobeným chybějícími nebo nefunkčními čističkami odpadních vod mají za následek vymírání živočichů, rostlin, vodních korálů a hub.
- Katastrofálně se zde rozšiřuje vláknitá řasa šroubatka, která pokrývá hladinu jezera i její břehy.
- Díky korupci byly peníze z fondů vyčleněné na vybudování moderních čističek odpadních vod rozkradeny nebo promrhány.
- V době, kdy se rozhoduje o záchraně jezera, byly rozpočty na výzkum sníženy.

Toto je jednoduchý souhrn faktů, které pokud zůstanou i nadále opomíjeny a neřešeny, způsobí jednu z největších ekologických katastrof moderní doby a my tak přijdeme o jedno z nejkrásnějších míst, které si drží svůj post na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu