ZMĚNIT MÍSTO

Poslední zemětřesení v Indonésii si vyžádalo životy tří lidí

20.12.2017

Minulý pátek, 15. prosince 2017, se lidem v západní části ostrova Jáva začala pár minut před půlnocí místního času otřásat zem pod nohama. Zemětřesení o síle 6,5 stupně naměřili vědci z amerického geologického ústavu USGS. Místní úřady vydaly varování před hrozbou vlny tsunami, tu ale po dvou hodinách stáhly.

Jáva je nejlidnatějším ostrovem v Indonésii vůbec. Setkávají se zde dvě tektonické desky. Indonésie se nachází v seizmicky velmi aktivní tichomořské oblasti, a proto zde není zemětřesení o síle nad 6 stupňů výjimkou. Epicentrum tohoto posledního zemětřesení se podle vědců nacházelo asi 52 kilometrů jihozápadně od města Tasikmalaya v hloubce asi 91 až 92 kilometrů pod povrchem země. Otřesy byly cítit po celém ostrově, hlavně v jeho západní a střední části. V hlavním městě Jakartě bylo zemětřesení pociťováno celkem asi 30 sekund. Nejvíce postižené oblasti se rozkládají kolem měst Tasikmalaya, Pangandaran a Ciamis.

Indonéská národní agentura pro řešení katastrof uvedla, že zemětřesení aktivovalo varovné systémy předčasného tsunami na jihu Jávy, což vyvolalo masivní útěk tisíců lidí z některých pobřežních oblastí. Indonéská televize ukazovala záběry husté dopravy a přeplněných silnic, kdy lidé hned po otřesech panicky utíkali do výše položených oblastí. Nakonec ale nebylo zjištěno žádné tsunami a lidé se tak brzy vrátili do svých domovů.

Sutopo Purwo Nugroho, mluvčí agentury pro katastrofy, oznámil v sobotu na tiskovém briefingu celkem tři úmrtí, sedm zraněných a stovky poškozených budov, včetně škol, nemocnic a vládních budov v západní a střední Jávě. Více než padesát pacientů muselo být evakuováno z nemocnice v Banyumas v centrální Jávě.

Indonéská meteorologická a geofyzikální agentura uvedla, že v sobotu také zasáhly jižní část západní Jávy otřesy o síle 5.7 stupně. Podle ní zemětřesení nemá potenciál tsunami.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu