ZMĚNIT MÍSTO

Cyklón Hilda překvapil australské město Kimberley

29.12.2017

Větrné síly, houževnaté deště a bouřky rozbíjí severní pobřeží západní části Austrálie po tropickém úpadku, který se vyvinul do cyklónu Hilda.

Kimberley je řídce osídlená severní část státu, tvořená dramatickou divočinou a malými městy, které jsou závislé na cestovním ruchu a těžbě. Některé z těchto osad byly postiženy Hildou, která od úterý tohoto týdne přišla na pevninu a od té doby postupně zeslábla.

Jako cyklón kategorie I (trvalý vítr 63 až 88 km/h) vyprodukovala Hilda poryvy až 140 km/h. Tyto větry způsobily strukturální škody v komunitě domorodců v Bidyadanga a Ramada Eco Beach Resort. Záplavy jsou nyní problémem v mnoha oblastech, včetně Broome. Toto město je jedna z větších osad v oblasti a hlásí mezi deštěm od 100 mm do 200 mm. Systém první kategorie se vytvořil na pobřeží přímo na severu od Broome ve středu v noci a postupoval směrem na jihozápad k městu Bidyadanga. Zde byly zaznamenány větry až do 120 km/h. Obě střediska Bidyadanga a Eco Beach utrpěly poškození z hlediska struktury a vegetace, ale nebyla zaznamenána žádná zranění. Hilda postupně oslábne, když se ve čtvrtek odpoledne přesune hlouběji do země. Její ohnisko prošlo přes Broome asi v 19:00 hodin místního času, ohromilo turistické město silným deštěm a větrem o síle až 100 km/h, který vyvracel stromy.

Žlutá varování byla vydána od Broome do Wallal. Modrá výstraha je aktuální od Wallal po Pardoo v Kimberley a Pilbara. Od 5 hodin ráno místního času hlásil meteorologický úřad I. kategorii tropického cyklónu asi 140 km jiho-jihozápadně od Broome a 45 km jižně od Bidyadanga, pohybující se rychlostí 12 km/h. Postup bouře je téměř paralelní s pobřežím poblíž oblasti Anna Plains a oslabuje se. Zničující poryvy byly patrné nad pobřežními částmi od Bidydanga po Sandfire Roadhouse až do pozdního čtvrtečního rána.

48 hodinová akumulace srážek 429 mm v zátoce Cygnet Bay na poloostrově Dampier byla hlášena místním Meteorologickým úřadem. To představuje pětinásobek měsíčních průměrných srážek a největší množství srážek zde za posledních 50 let.

Hilda za posledních 24 hodin výrazně oslabila. Ztratila energii, kterou získala z Indického oceánu, když pokračovala na jih, přes zemi. Navzdory rychlému poklesu větru je možné, že déšť z tohoto systému bude pokračovat až do pátku, dalších 50 až 150 mm deště způsobí ještě vydatnější záplavy.

Lety jsou také možné přes pobřežní části od Broome k Bidydanga a přes pobřežní části od Sandfire Roadhouse k Pardoo, pokud se bude Hilda pohybovat směrem na západ a vrátí se zpět nad oceán.

Poslední bouřkou, která měla za následek smrtelné následky, byla Bianca v roce 2011, která zabila dva lidi.

Cyklonová sezóna v Austrálii začíná koncem listopadu, ačkoli hlavní datum začátku je obvykle 28. prosince, ustupující kolem 13. března.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu