ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Usagi dorazil k čínskému pobřeží, Hongkongu se vyhnul

23.09.2013

23.09.2013 - Hongkong (ČTK) - Tajfun Usagi, který je podle meteorologů nejsilnější letošní bouří v oblasti západního Pacifiku, dorazil dnes večer k jihočínskému pobřeží. Ačkoli původně se předpokládalo, že tajfun plnou silou zasáhne Hongkong, nakonec na poslední chvíli změnil trasu a zamířil k městu Šan-wej v provincii Kuang-tung. Kvůli silnému dešti a větru dosahujícímu rychlosti 175 kilometrů v hodině byly v oblasti zrušeny stovky letů, v pohotovosti jsou zaměstnanci jaderné elektrárny v Šen-čen. 


     Tajfun Usagi se v sobotu přehnal nad Tchaj-wanem a Filipínami, kde zabil nejméně dva lidi. Dnes si vyžádal další dvě oběti v čínském městě Šan-tchou, uvedla agentura Nová Čína. V provincii Kuang-tung byly evakuovány desítky tisíc lidí. Na 80.000 lidí opustilo své domovy také v sousední provincii Fu-ťien. 
    Hongkong počítal s tím, že tajfun způsobí vážné problémy v dopravě i silné vlnobití a spolu s ním i záplavy. Meteorologická observatoř předpokládala, že Usagi patrně bude nejsilnějším tajfunem, který zasáhne Hongkong od roku 1979. Tehdy tam tajfun Hope zabil asi tucet lidí a 260 zranil. Bouře se ale nakonec stočila na severovýchod od bývalé britské kolonie. 
    Letecká společnost Cathay Pacific v souladu se sobotním upozorněním zastavila dnes od 18:00 místního času (12:00 SELČ) veškeré lety. Jejího příkladu následovaly četné další aerolinky, takže tisícům cestujících hrozí, že zůstanou zablokováni v Hongkongu. Provoz byl zastaven i v hongkongském nákladním přístavu, jednom z největších na světě. Velký počet velkých ropných tankerů tak zůstal uvězněn v přístupových kanálech do přístavu. 
    V Číně je neděle běžným pracovním dnem, na základě "červeného", tedy nejvyššího varování národního meteorologického střediska ale úřady ve městě Sia-men na pobřeží provincie Fu-ťien preventivně uzavřely školy a nařídily zastavení provozu trajektů na Tchaj-wan. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu