ZMĚNIT MÍSTO

Pět přírodních jevů, které lze zaměnit s mystickými

30.12.2017

Planeta Země je neustále se pohybujícím světem, což vede k silným povětrnostním událostem, extrémním teplotním výkyvům a úžasným jevům. Mnoho z nejpůsobivějších designů přírody je často i nejpodivnějšími. S tak velkými rozdíly ve flóře, fauně, klimatu a terénu po celém světě je stále mnoho tajemných věcí, které je třeba vidět, když se věnujete přírodě.

Níže vám uvedeme pět nejvíce neobvyklých a úžasných přírodních jevů, které se dějí právě teď na Modré planetě:

1) Vílí kroužky nebo elfí kruhy
Nejčastěji se nachází hluboko v lese a někdy i v některé zahradě. Kruhy hub, nebo kroužky tmavě zelené trávy jsou poměrně častým jevem. Pohádkové prsteny, nazývané také elfí kruhy, byly kdysi spojeny s nadpřirozenými jevy. Často byly považovány za nebezpečné pro smrtelníky. Folklór je připisoval čarodějům a mýtickým bytostem jako jsou víly a elfové. Podle zprávy z Penn State University jsou pohádkové kroužky výsledkem kolonií houbových hub, které žijí v půdě a v mechu. Tyto kolonie získávají potravu z rozkládající se organické hmoty a rostou radiálně směrem ven. Předpokládá se, že kruh stimulované trávy je způsoben dusíkovými látkami produkovanými při hubení organické hmoty.

2) Foxfire - pohádkový oheň
Jedná se o houbu, která se může naučit bioluminiscence. Je výsledkem chemických interakcí mezi určitými typy hub a rozpadavým dřevem. Foxfire se objevuje po celém světě a může být jasný nebo tlumený v závislosti na houbách a přítomných podmínkách prostředí. Bioluminiscence je emise světla ze živých organismů a je znakem, který vykazují určité druhy bakterií, hub, hmyzu, řas, obratlovců a bezobratlých mořských živočichů. Světélkování patří mezi nejběžnější bioluminiscenční děje nacházející se po celém světě. Malé bělavé světelné houby běžně rostou na mrtvém místě v lese, zejména tam, kde je vlhká a mokrá půda. Tyto formy převládají v tropických oblastech. Světlo z těchto mystických hub se může pohybovat od modré a zelené až žluté, v závislosti na druhu. Podle oddělení námořnictva byla foxfire používána k osvětlení barometru želvy, první bojové ponorky na světě, která se použila během americké revoluční války v akci.

3) Zářící vlny a břehy
Další podívaná vyplývající z bioluminiscence může být připisována fytoplanktonu, který příležitostně osvětluje pobřežní oblasti a zbarvuje vlny nádherným neonovým modrým odstínem. Fytoplankton je typ mikroskopu, který se na hladině mořské vody vznáší a vyzařuje světle modré světlo, když je rozrušen vlnami nebo rybami. Tyto organismy, které imitují světlo, se téměř výhradně nacházejí ve slané vodě. Proto se i předpokládá, že je nezbytná pro chemickou reakci, která je potřebná k tomuto jevu.

4) Blood Falls v Antarktidě
Zatímco zářící pobřeží se mohou zdát jako pláže magického cizího světa, Antarktida a její ledovec Taylor Glacier má mnohem více znepokojující oceánské podívané - vodopád, který skvrny okolního ledu připomíná krvavou scénu jako z hororu. Po celé roky se Blood Falls považuje za výsledek řas žijících v chladném klimatu Antarktidy, ale nedávno vědci odkryli pravdu a vyřešili toto věčné tajemství. Krevní červený tok pocházející z ledovce je výsledkem oxidu železa. Asi 5 milionů let staré jezero je zdrojem toku železa, který oxiduje při kontaktu se vzduchem. Studii provedly univerzity z Aljašky, které používaly rádio-ozvučení k určení přesné polohy, kde voda tekla.

5) Ohnivá řeka Santa Fe
Potápěči, kteří hledají nová dobrodružství a některé z nejkrásnějších přírodních divů na světě, mohou objevit v High Springs na Floridě spoustu věcí. Nedávno potápěč z Pennsylvánie, který navštívil oblast, zachytil na videu řeku Santa Fe v ohnivé bouřce pod vodou. Potápěč Benjamin Rother o této scéně řekl, že je až hypnotická. Kvůli vysokému obsahu kyseliny tannové z okolních kořenů cypřišů je řeka Santa Fe zakalená a čajová. Když se řeka potká s téměř 80 miliony galonů čisté vody ze systému Devil Spring, čajová voda víří a mísí se, což vyvolává bouřlivý účinek na slunečním světle, vysvětlují odborníci.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu