ZMĚNIT MÍSTO

Vzácný sumaterský tygr zabil ženu pracující na palmové plantáži

08.01.2018

Farmářku Jumiati, která ve středu pracovala spolu se svými dvěma kolegy na palmové plantáži v provincii Riau, nacházející se na ostrově Sumatra v Indonésii, napadl a následně usmrtil tygr. Za tento poslední tragický konflikt mezi člověkem a zvířetem může bohužel stále se rozmáhající odlesňování v této oblasti, díky kterému zvířata přichází o svůj přirozený domov a dostávají se tak do bližšího kontaktu s lidmi.

Šéf místní policie první Insp. Muhammad Rafi řekl, že tygr, o kterém se domnívají, že je sumaterský tygr, se objevil bez varování asi v 10 hodin ráno v oblasti, kde Jumiati a dva další pracovníci stříhali plevel a zaznamenávali údaje o škůdcích na palmách olejnatých. Tato plantáž je vlastněna společností Tabung Haji Indo Plantation (THIP). Když zvíře pracovníci uviděli, okamžitě se dali na útěk, ale tygr je pronásledoval asi 200 metrů přes plantáž. Aby se všichni zachránili, vylezli na zhruba dvoumetrové palmy. Tygrovi se ale podařilo zachytit Jumiati za nohu a stáhnout ji dolů na zem. Podle sdělení dvou kolegů Jumiati zápasila s tygrem asi 15 minut. Poté ji kousl do krku a následně odtáhl pryč. Nebyli schopni jí nijak pomoci. Celý tento hrůzný incident pak přeživší kolegové nahlásili místní policii. Než ale policisté dorazili, tygr odešel. Tělo Jumiati s hrůznými ranami na krku a nohou pak bylo nalezeno pohozené v křoví.

Několik dní před tímto incidentem bylo nahlášeno, že tygři byli viděni obyvateli Pelangiranu, jak putují do této oblasti. Mluvčí Agentury přírodních zdrojů BKSDA uvedl, že zatím nejsou schopni potvrdit, že by šlo doopravdy o tygra sumaterského. Vše vysvětlí až po skončení dosud probíhajícího šetření. Díky rapidnímu zmenšování biotopu následkem kácení pralesů a rozšiřování plantáží palem olejných a akácií dochází v posledních letech k častějšímu výskytu střetu člověka s tygrem.

Tygr sumaterský patří mezi kriticky ohrožené druhy a jeho počty čítají už jen několik set kusů. Přesný počet v přírodě nelze přesně odhadnout. Mezi hlavní hrozby tygra sumaterského patří nejenom ztráta přirozeného prostředí, ale i úbytek kořisti a pytlačení. S tygřími částmi těl se bohužel stále běžně obchoduje a jsou navíc pašovány například do Taiwanu a Jižní Koreje, kde se využívají v tradiční čínské medicíně.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu