ZMĚNIT MÍSTO

Tropický cyklón Ava zasáhl Madagaskar

11.01.2018

Než se Ava dostala k pobřeží, dosáhla síly hurikánu třetího stupně s trvalou silou větru o rychlosti 137 kilometrů v hodině. Nyní zemi sužují silné deště, život ohrožující záplavy a sesuvy půdy.

Tropický cyklón Ava dorazil na severovýchodní pobřeží Madagaskaru odpoledne 5. ledna. Silné deště spojené s bouří byly od 3. ledna zaznamenávány na severu, severovýchodě a východě země. Rostoucí hladiny vody byly pozorovány v oblastech Alaotra Mangoro a Analanjirofo, zatímco ve Fokontany Ambinany byly hlášeny záplavy, přerušení komunikačních sítí a výpadky energie. Na dalekém severu Antisiranana bylo hlášeno 43mm deště během 24 hodin, zatímco východní ostrov Nosy Boraha zaznamenal 59 mm srážek, La Réunion 50 mm. Navzdory prudkým dešťům zůstalo centrum bouře přibližně 250 km od východního pobřeží Madagaskaru. To se pohybovalo na západ rychlostí 13 kilometrů za hodinu. Preventivní evakuace začala v Brickaville dne 4. ledna. Madagaskarské úřady vydaly červenou výstrahu (bezprostřední hrozbu) pro oblasti Analanjirofo, Atsinanana a Alaotra Mangoro ve dnech 4. - 5. ledna a Vatovavy Fitovinany pro 5. - 6. ledna. Navíc několik okresů zůstává na žluté a zelené pohotovosti.

Tropický cyklón Ava pokračoval v pohybu na jih podél východního pobřeží země jako tropické bouře. 8. ledna se středisko bouře nacházelo mimo východní pobřeží Madagaskaru, 200 km severovýchodně od města Taolagnaro a 800 km jihozápadně od ostrova La Réunion a mělo maximální rychlost trvalého větru o síle 74 km/h. Během následujících 24 hodin bouře pokračovala v pohybu směrem na jih od Madagaskaru a postupně zeslábla. Silný déšť a vítr nadále ovlivňovaly jižní a východní oblasti Madagaskaru.

Podle místních orgánů bylo cyklonem postiženo 83 tisíc osob, z nichž 17 170 je vysídleno. Mnozí lidé v okrese Brickaville, kteří byli evakuováni preventivně, se vrátili do svého domova, když voda začala ustupovat. Preventivní evakuace lidí v Antananarive pokračuje, protože hladina řeky Sisaony stále stoupá. V souvislosti s cyklónem Ava zemřelo celkem 29 lidí a dalších 22 se stále pohřešuje.

Madagaskar je pravidelně zasažen cyklóny od listopadu do dubna. V březnu 2017 se tropický cyklón Enawo dostal na severovýchod země. Enawo byl nejsilnější cyklón, který zasáhl Madagaskar za posledníc 13 let, s větry 230 km/h, což je ekvivalent hurikánu kategorie 4. Zabil 78 lidí a téměř čtvrt milionu jich přišlo o své domovy. Současný cyklón Ava je mnohem menší a slabší, ale i tak může být pro tento zranitelný ostrov velmi destruktivní.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu