ZMĚNIT MÍSTO

Kalifornii sužují bleskové záplavy a sesuvy půdy, 15 lidí přišlo o život

11.01.2018

Po vysilujících a vytrvalých požárech přišla do Kalifornie silná bouře, která v úterý rozpoutala druhé peklo. Proudy vody a bahna sice uhasily oheň, způsobily ale poškození mnoha domů, uzavření hlavních silnic a dálnic a donutily tisíce lidí k evakuaci.

Jedny z nejhorších škod byly hlášeny v okrese Santa Barbara, kde kancelář okresního šerifa uvedla, že nejméně 15 lidí zemřelo v pobřežním městě Montecito, ve kterém žije dohromady asi 9 000 lidí. Oblasti Carpinteria a Summerland byly také těžce postiženy. Všech 15 objetí bylo nalezeno po prohledávání poškozených domů záchranáři. Byly prováděny rozsáhlé záchranné akce na pomoc lidem, kteří byli uvězněni ve svých domovech. Nejméně 50 osob bylo zachráněno vrtulníkem.

Dle sdělení šerifa Santa Barbary Billa Browna město vypadalo jako bitevní pole. Přes město se rozprostřel doslova koberec bláta a všude byly trosky s obrovskými balvany, skalami, spadenými stromy, elektrickým vedením, uvízlými automobily, spoustou překážek a výzev pro záchranáře. Silný déšť způsobil proudy vody a ty bleskově zaplavily oblasti postižené ještě donedávna těžkými požáry, včetně masivního ohně Thomas, který vypálil téměř 282 000 akrů půdy v okresech Santa Barbara a Ventura a je největším požárem v historii státu. Místní úředníci naléhali na obyvatele, aby zůstali mimo silnice, protože se na nich vyskytovaly popadané kameny, elektrické vedení, bahno a další naplaveniny. Velký úsek dálnice 101 momentálně zůstává uzavřen, sdělilo ministerstvo dopravy v Kalifornii. Uzávěry silnic stále platí ve všech částech okresů Ventura a Los Angeles.

Evakuace pro obyvatele v oblastech s požáry byly vyhlášeny nejprve v neděli představiteli kraje Santa Barbara, později i v pondělí odpoledne v místech postižených požárem Creek u Sylmaru. V Los Angeles County bylo dalších 23 domů evakuováno v úterý v oblasti La Tuna Canyon.

Odborníci v oblasti havarijního řízení uvedli, že většina obyvatel z Montecita bude po delší dobu bez pitné vody, zemního plynu a elektřiny. Do konce tohoto týdne se očekává suché počasí, bouře se přesouvají do severozápadního Pacifiku, což konečně umožní provedení úklidových prací.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu