ZMĚNIT MÍSTO

Míra světelného znečištění narůstá

16.01.2018

Svět se stává čím dál tím víc světlejším. Vědci nám ale tvrdí, že to nemusí být zrovna moc dobrá věc. Satelitní údaje získávané výzkumníky nad střední Evropou v období mezi roky 2012 a 2016 poukazují na to, že vzrostla míra uměle osvětleného vnějšího povrchu Země v noci o celkem dvě procenta a to každým rokem. Tímto zjištěním zdůraznili obavy o ekologických účincích světelného znečištění, které mají dopad na lidstvo i zvířata.

Rychlost růstu zaznamenaná v rozvojových zemích byla mnohem rychlejší než v již jasně osvětlených bohatých zemích. Vědci uvedli, že satelitní meteorologické údaje americké národní oceánské a atmosférické správy mohou podhodnocovat situaci, protože její senzor nedokáže detekovat některé z LED osvětlení, které se stává stále rozšířenějším.

Fyzik Christopher Kyba z Německého geologického výzkumného centra GFZ (GeoForschungsZentrum)uvedl, že je sám překvapený z toho, kolik zemí se stává stále jasnějšími. S několika výjimkami byl růst nočního světla pozorován v celé Jižní Americe, Africe a Asii. Světlo zůstalo stabilní jen v několika málo zemích. Patří mezi ně Itálie, Nizozemsko, Španělsko a Spojené státy, ačkoli vědci uvedli, že "slepota" družicového senzoru na některé LED světlo může maskovat skutečný nárůst. Světelná oblast Austrálie se snížila v důsledku požárů. Noční světlo kleslo ve válce zasažené Sýrii a Jemenu. Podle něj noční osvětlení také zatemňuje hvězdy, které lidé po tisíciletí mohli pozorovat pouhým okem.

Ekolog Franz Hölker z německého institutu Leibniz uvedl, že světelné znečištění má ekologické důsledky. Přirozené světelné cykly jsou totiž narušeny umělým světlem přiváděným do nočního prostředí. Poznamenal, že dnešní noční obloha může neblahým způsobem ovlivňovat lidský spánek. Kromě ohrožení 30 procent obratlovců a více než 60 procent bezobratlých nočních tvorů ovlivňuje umělé světlo také rostliny i mikroorganismy. Díky změněným nočním návykům je ohrožena biologická rozmanitost přírody. Týká se to hlavně hmyzu, obojživelníků, ryb, ptáků a netopýrů.

Odborníci doufali, že rostoucí využívání vysoce účinných LED diod může snížit spotřebu energie po celém světě. Nové poznatky však ukazují, že místo toho nárůst umělého osvětlení zvyšuje i poptávku po energii. Zatímco LED diody šetří energii v konkrétních projektech, například když město přechází u pouličního osvětlení ze sodíkových výbojek na LED, z globálního hlediska jsou ale tyto úspory kompenzovány buď novými, nebo jasnějšími světly na jiných místech.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu