ZMĚNIT MÍSTO

Orkán Friederike za sebou zanechal 11 lidských obětí

23.01.2018

Cyklón Friederike zasáhl 18.1.2018 západní a střední Evropu s největšími nárazy větru o síle 205 km/hod, které se projevily naštěstí jen na hoře Brocken v centrálním Německu. Bouře si vyžádala celkem 11 mrtvých, po jednom v Itálii a Belgii, tři v Nizozemsku a šest v Německu.

Silné větry orkánu Friederike ve čtvrtek vypukly z oblasti severní Francie do Belgie, Nizozemska, Lucemburska a Německa, což způsobilo rozsáhlé škody na majetku, problémy při cestování, několik úmrtí a desítky zraněných. Friederike se stal nejhorší vichřicí za posledních 11 let, která zasáhla Německo od Kyrilu v roce 2007. Některé z nejsilnějších nárazů větru byly zaznamenány v pobřežních částech severní Francie, Belgie, Nizozemska a Německa v rozmezí od 85 do 125 km/h.

Rychlost větru takovéto síly je dostatečná k tomu, aby způsobila poškození konstrukcí budov, vyvrátila stromy, poškodila elektrické vedení a zkomplikovala cestování. Díky mohutnému větru a sněžení byly pozastaveny ve čtvrtek všechny lety na letišti Schiphol v Amsterodamu. Nizozemská národní železniční služba také zastavila všechny vlaky. Podle nizozemské asociace pojistitelů se odhaduje, že škody na domácnostech a automobilech činí nejméně 90 milionů eur. Tato částka nezahrnuje odhady škod na státních a obchodních společnostech.

Společnost Deutsche Bahn ve čtvrtek zastavila dálkovou vlakovou dopravu po celém Německu. Ta byla znovuobnovena v pátek v mnoha oblastech, ale cestující byli upozorněni na zpoždění z důvodu poškození na trati. Letiště v Kolíně nad Rýnem také zastavilo lety ve čtvrtek kvůli nepřízni počasí a silnému větru.

Vítr nebyl jedinou věcí, která způsobovala problémy v celé západní Evropě. Bouře s sebou přinesla i vlnu sněhu a poté i dešťových přeháněk. Sníh způsobil zhoršení podmínek nejen na silnicích. Váha sněhu na větvích stromů a na elektrickém vedení společně se silným větrem přinesla rozsáhlé škody. Až 100 000 lidí v Německu bylo bez dodávky elektrické energie.

Po orkánu Friederike budou následovat další dvě bouře. Jedna o víkendu a druhá v pondělí. Zatímco tyto bouře budou slabší než Friederike, na severním a východním bočním okraji těchto bouří může být dostatek sněhu, který by mohl opět komplikovat cestování a již probíhající odklízecí práce. Po těchto bouřích se očekává od poloviny týdne obrat k suššímu a mírnějšímu počasí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu