ZMĚNIT MÍSTO

Budoucnost energetiky - Umělý ostrov v Severním moři obklopený větrnými elektrárnami

26.01.2018

Nizozemsko chystá velice zajímavý projekt, který by do budoucna mohl zajistit dostatek energie nejen pro sebe, ale i pro Spojené království, popřípadě Belgii, Německo a Dánsko. Tento projekt se týká výstavby obrovského ostrova v Severním moři, který by byl obklopený větrnými elektrárnami.

Hluboko v Severním moři byla odborníky vytipována lokalita, jejíž umístění je strategicky výhodné. Tato oblast nazývající se Dogger Bank byla označena jako potencionálně větrná a mělká. Na tomto území by byl vybudován umělý ostrov, který by sloužil jako energetický rozbočovač pro rozsáhlou síť větrných elektráren. Domy Británie by tak mohly být osvětleny a poháněny energií z větrných elektráren, které obklopují umělý ostrov hluboko v Severním moři. Dogger Bank leží zhruba 125 km od východního pobřeží Yorkshiru. Napájecí rozbočovač by posílal elektřinu přes dálkový kabel do Spojeného království, Nizozemska a možná i do Belgie, Německa a Dánska.

TenneT, podporovatel projektu a nizozemský ekvivalent britské National Grid, nedávno sdíleli počáteční zjištění studie, která uvádí, že jeho plán by mohl být o miliardy eur levnější než konvenční větrné elektrárny a mezinárodní napájecí kabely.

Ačkoliv se tento plán může někomu jevit jako z sci-fi, je podáván jako inovativní odpověď na výzvu průmyslu, která si žádala nejen další rozvoj v této oblasti, ale i nutnost snižování nákladů. Nápad ostrova teoreticky splňuje všechna kritéria a to vyšší rychlost větru na moři za současného využití poměrně krátkých a cenově dostupných kabelů.

Ambice tohoto programu jsou vysoké. TenneT si myslí, že projekt zvládne větrné elektrárny s kapacitou 30GW, což je více než dvojnásobek současné celkové instalované pobřežní větrné energie v celé Evropě. Toto zjištění by mohlo přitáhnout další a tolik žádané investory. Hans Bunting, hlavní provozní pracovník obnovitelných zdrojů společnosti Innogy SE i dánský velvyslanec v Nizozemí uvedli, že plány a vize tohoto projektu jsou velice zajímavé. Společnost Crown Estate, která vlastní většinu mořského dna v UK a bude mít prospěch z licencí na turbíny a ostrov, spolupracuje s firmou TenneT, aby tuto myšlenku prozkoumala.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu