ZMĚNIT MÍSTO

Sopka Mount Mayon je znovu aktivní

29.01.2018

Mount Mayon je nejaktivnější filipínskou sopkou, která se tyčí do výšky 2462 m nad zálivem Albay. Vybuchuje již téměř dva týdny a pokrývá své okolí i obyvatele pod dekou šedého popela. Erupce sopky je násilná a sporadicky chrlí lávu až tři kilometry od kráteru.

První záznamy o erupcích na této sopce jsou datovány roku 1616, od té doby bylo zaznamenáno již 55 vulkanických činností. Tato současná erupce by mohla trvat až několik měsíců. Pokud bude erupce pokračovat, pravděpodobně se stane noční můrou pro místní obyvatele, jejichž živobytí závisí hlavně na okolní zemědělské půdě. 74 000 lidí bylo evakuováno z osmikilometrového nebezpečného pásma obklopujícího sopku. Zvířata se také evakuují v naději, že zachrání živobytí místních obyvatel.

Dne 13. ledna 2018 došlo k první erupci, při které byl vyvržen sloupec plynů a popela do výšky zhruba 2500 m. Aktivita trvala 1 hodinu a 47 minut. 14. ledna byl vyhlášen již 3. stupeň varování. V provincii Albay se vyhlásil stav ohrožení. Proudy lávy dosáhly okrajů šestikilometrové evakuační zóny. Od 22. ledna byl zvýšen stupeň varování na čtvrtý, poté co sopka vyvrhla popel do výšky 10 km.

Sopka Mount Mayon leží v oblasti tzv. Pacific Ring of Fire („Ohnivý kruh“), zahrnující pásmo 40 tisíc kilometrů okolo Tichého oceánu. Je domovem celkem 452 sopek a odehrává se zde 90 procent všech světových zemětřesení. Vulkanická aktivita je zde běžná, ale v posledních týdnech byl tento region zvláště aktivní. Úřad pro snižování rizika katastrof hlásil zemětřesení o síle 7,9 stupňů na Aljašce a zemětřesení o velikosti 5,3 stupňů v Jakartě v Indonésii. Dosud je však Mount Mayon nejdramatičtější ukázkou úžasné síly Země.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu