ZMĚNIT MÍSTO

Město Paříž trápí povodně, řeka Seina již kulminovala a dosáhla hladiny 5,87 metru

30.01.2018

Paříž byla po celý víkend varována před záplavami poté, co se rozvodněná řeka Seina vylila z břehů. Zanechala za sebou zaplavené ulice a donutila uzavřít níže položené části slavného muzea Louvre. Nyní už řeka kulminovala a čeká se, že hladina bude pozvolna ustupovat.

V neděli se podle meteorologů CNN nacházely vodní hladiny ve výšce 5,87 metrů a očekávalo se, že se večer vyšplhají k šesti metrům. Naštěstí se tak ale nestalo. Poslední vážné povodně zasáhly Francii v červnu 2016, kdy hladina vody dosáhla 6,1 metru a muzea u řek byly nuceny přesunout umělecká díla ze svých sklepů. Podle meteorologů začne voda pomalu ustupovat v průběhu tohoto týdne.

Záplavy narušily některé linky metra a dráhy vlaků ve městě, chodníky a silnice u řeky jsou uzavřeny. Orgány města varovaly před povodněmi, které ohrožují podzemní podlaží nemovitostí na ulicích, které hraničí se Seinou. Celkem bylo kvůli záplavám evakuováno asi 1500 lidí a podobný počet je i bez elektrického proudu.

Louvre, který je vedle řeky, částečně preventivně uzavřel jedno křídlo. Úředníci z Louvru oznámili, že mají v platnosti protokoly na ochranu cenných uměleckých děl, pokud by se situace zhoršila. Přesto Pařížané říkají, že záplavy příliš neovlivnily jejich každodenní život.

Vodní hladiny v deštěm rozvodněné Seině nejsou ani zdaleka takové, jakých bylo dosaženo v roce 1910, kdy se voda zvýšila na zhruba 8,5 metru a donutila obyvatele k evakuaci. Náměstek starosty Paříže prohlásil, že se město poučilo z minulých chyb, ale že je třeba udělat více, aby se přizpůsobilo změnám klimatu. Podle něj již dvě záplavy řeky Seiny za méně než dva roky donutí změnit způsob, jakým se bude dál město Paříž vyvíjet. Je nutné pochopit, že změna klimatu není slovo, ale realita.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu