ZMĚNIT MÍSTO

Lepší kvalita ovzduší prospívá lidskému zdraví a pomáhá ke stabilizaci klimatických změn

30.01.2018

Legislativa, technologie a opuštění vysoce znečišťujících fosilních paliv v mnoha zemích přispěly ke zlepšení kvality ovzduší v Evropě v posledních desetiletích. Mnoho lidí ale stále trpí znečištěním ovzduší, zejména ve městech. Vzhledem ke své složitosti vyžaduje boj proti znečištění ovzduší koordinované kroky na několika úrovních. Za účelem zapojení občanů je nezbytné poskytnout jim včasné informace přístupným způsobem. Evropský index kvality ovzduší, který byl nedávno představen, přesně splňuje tento cíl. Zlepšení kvality ovzduší by nejen prospělo našemu zdraví, ale mohlo by také přispět k boji proti změně klimatu.

Kvalita ovzduší v Evropě se značně zlepšila, protože Evropská unie a její členské státy zavedly v 70. letech opatření týkající se kvality ovzduší. Hlavní zdroje, včetně dopravy, průmyslu a výroby elektřiny, jsou nyní regulovány a obecně klesají, avšak ne vždy v očekávaném rozsahu. Vysoká úroveň znečištění ovzduší nadále významně ovlivňuje zdraví Evropanů, přičemž nejčastějšími znečišťujícími látkami jsou tuhé částice a oxid dusičitý.

Nejnovější výroční zpráva o kvalitě ovzduší z Evropské agentury pro životní prostředí ukazuje, že většina lidí žijících v evropských městech je i nadále vystavena míře znečištění považované Světovou zdravotnickou organizací za škodlivou. Podle této zprávy odhaduje 428 000 předčasných úmrtí z koncentrací jemných částic ve 41 evropských zemích v roce 2014, z toho 399 000 v EU.

Špatná kvalita ovzduší má rovněž výrazný dopad na ekonomiku, protože zvyšuje náklady na zdravotní péči, snižuje produktivitu pracovníků a má nepříznivý vliv na kvalitu půdy, plodin, lesů, jezer a řek. Zpráva též dokazuje, že dlouhodobá expozice na nízké úrovni představuje ještě větší ohrožení lidského zdraví a přírody, než jsme si mysleli.

Oxid uhličitý je největším přispěvatelem ke globálnímu oteplování a změně klimatu, ale není jediný. Mnoho dalších plynných látek a částic má vliv na množství sluneční energie (včetně tepla), kterou země zadržuje.

Metan je například silným činidlem působícím na změnu klimatu a znečištění ovzduší ze zemědělských činností, úzce související s chovem hospodářských zvířat a konzumací masa. Částice jsou další znečišťující látky, které ovlivňují změnu klimatu a kvalitu ovzduší. V závislosti na jejich složení mohou mít vliv na oteplování nebo chlazení na místní a globální klima. Například saze, jedna ze základních jemných částic, která vzešla z neúplného spalování paliv, absorbuje sluneční energii a infračervené záření v atmosféře, a proto způsobuje oteplování.

Opatření ke snižování emisí krátkodobých činitelů působících na změnu klimatu, jako jsou saze, metan, ozon nebo prekurzory ozonu, jsou dobré pro lidské zdraví a klima. Skleníkové plyny a znečišťující látky ve vzduchu mají stejné zdroje emisí.

Některá opatření, která byla v minulosti podporována, zejména v boji proti změně klimatu, však měly nepříznivý negativní vliv na kvalitu ovzduší. Například mnoho zemí podpořilo naftové vozy, ale bylo zjištěno, že vyvíjejí vysokou úroveň znečišťujících látek v ovzduší. Podobně podporování spalování obnovitelných dřevin v některých částech Evropy vedlo bohužel k vysoké hladině částic ve vzduchu na místní úrovni. Z těchto chyb se musíme do budoucna ponaučit.

Znečištění ovzduší není všude stejné. Různé znečišťující látky se uvolňují do atmosféry z široké škály zdrojů. Těmi hlavními jsou silniční doprava, zemědělství, elektrárny, průmysl a domácnosti. Navrhování a provádění řešení nejsou vůbec snadné úkoly.
Vzhledem k rozmanitosti zdrojů musí být opatření přijata na různých úrovních, a to od místní až po mezinárodní úroveň. Mezinárodní úmluvy se mohou zaměřit na snížení množství znečišťujících látek vypouštěných do ovzduší, ale při absenci místních opatření - informační kampaně, zákaz pohybu vysoce znečišťujících vozidel ve městech nebo rozhodnutí městského územního plánování - bychom nebyli schopni plně využít naše úsilí.

Za účelem posílení soudržnosti mezi opatřeními na místní, celostátní, evropské a celosvětové úrovni uspořádala Evropská komise v listopadu fórum o kvalitě ovzduší různých zúčastněných stran z celé Evropy. Zaměřilo se nejen na zlepšení kvality ovzduší ve městech, ale také na znečištění ovzduší ze zemědělských činností. Zdůraznil také inovační a obchodní příležitosti související s akcemi čistého ovzduší.

Jako součást úsilí o poskytnutí nejnovějších informací byla vyvinuta online služba: Evropský index kvality ovzduší, který poskytuje informace o aktuálním stavu kvality ovzduší na základě měření z více než 2 000 monitorovacích stanic v celé Evropě. Index umožňuje občanům používat interaktivní mapu ke kontrole kvality ovzduší.
Informace jsou nepopiratelně důležité pro boj proti znečištění ovzduší a snížení jeho škodlivých účinků. Pro zlepšení kvality ovzduší a dosažení dlouhodobých cílů Unie však musíme vzít v úvahu emise ze všech odvětví a hospodářských systémů, jako je mobilita, energie nebo potraviny, a pochopit modely výroby a spotřeby, které tyto emise vytvářejí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu