ZMĚNIT MÍSTO

Žijeme v měnícím se klimatu

30.01.2018

Naše klima se mění. Vyšší teploty, změny v úrovni srážek nebo extrémní meteorologické události, jež mají dopad na Evropu a vedou ke skutečným ztrátám. Co vlastně způsobuje změnu klimatu a co to znamená pro lidské zdraví, životní prostředí a hospodářství?

Závažnost změny klimatu bude záviset na tom, o kolik a jak rychle dokážeme snížit emise skleníkových plynů v atmosféře. Změna klimatu je jednou z největších výzev naší doby. Je to globální problém a týká se nás všech. Vědecká komunita důrazně doporučuje omezit nárůst globálních průměrných teplot a snižovat emise skleníkových plynů, aby se zabránilo nepříznivým dopadům změny klimatu.

Věda ukazuje, že musíme podstatně snížit emise skleníkových plynů v celosvětovém měřítku, aby se zabránilo nejnepříznivějším dopadům změny klimatu. Je také jasné, že se musíme přizpůsobit měnícímu se klimatu. Dokonce i s výrazným snížením emisí skleníkových plynů se očekává, že naše klima se do určité míry změní a jeho dopady se projeví po celém světě, včetně Evropy. Povodně a sucha se očekávají častější a intenzivnější.

Nedávný průzkum odhaduje, že bez adaptačních opatření by úmrtí související s teplem dosáhly v Evropě do roku 2100 přibližně 200 000 ročně. Náklady na škody způsobené povodněmi by mohly činit více než 10 miliard EUR ročně. Tváří v tvář současným a budoucím dopadům, Evropané potřebují zapracovat jak na zmírnění klimatických změn, tak i na vlastním přizpůsobení.

Opatření na zmírnění a přizpůsobení se změně klimatu jsou často považována za nákladná a jsou další zátěž pro hospodářství. Avšak evropské země již vynakládají veřejné a soukromé prostředky na výzkum, infrastrukturu, zemědělství, energetiku, dopravu, rozvoj měst, sociální ochranu, zdraví a ochranu přírody. Přesměrování našich stávajících výdajů směrem k ekologickým a udržitelným možnostem nám může nejen pomoci zmírnit změnu klimatu a přizpůsobit se jejich změnám, ale také pomoci při vytváření nových pracovních míst.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu