ZMĚNIT MÍSTO

Evropské louky, lesy a mořské oblasti čelí zvýšeným hrozbám

14.02.2018

Ekosystémy v Evropě čelí rostoucímu tlaku, a to následkem zvýšeného znečištění, nadměrného využívání půdy, rozšiřování měst a účinků změny klimatu. To jsou závěry zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), která hodnotí stav evropských ekosystémů.

Dobré životní podmínky naší společnosti jsou silně závislé na našich prosperujících ekosystémech, které poskytují základní stavební kameny našeho každodenního přežití, včetně úrodné půdy, sladké vody, biotopů, přirozené ochrany před povodněmi a regulace klimatu. Tento "přírodní kapitál" je v důsledku lidské činnosti degradován nebo postupně ztrácen.
Zpráva se zabývá osmi širokými typy ekosystémů v Evropě: městské a orné půdy, pastviny, vřesoviště, lesy, mokřady, sladkovodní a mořské ekosystémy. Posuzuje rizika a výzvy, kterým jednotlivé typy čelí, stejně tak i dopady na stanoviště a druhy.

Analýza údajů ukazuje, že některé z nejcitlivějších ekosystémů, jako jsou vřesoviště, mokřady a sladkovodní útvary v Evropě, jsou vysoce koncentrované v malém počtu zemí, což by mohlo zvýšit jejich zranitelnost vůči změnám životního prostředí.

- Podstatná část těchto velmi zranitelných ekosystémů není chráněna v rámci chráněných území Natura 2000 EU, chráněných mořských oblastí nebo podobných zón, jejichž cílem je ochrana biotopů a biologické rozmanitosti.
- Více než polovina všech stanovišť a druhů, na něž se vztahuje směrnice o stanovištích EU, se považuje za "nepříznivé" a jejich stav ochrany je obecně klesající nebo stabilní, přičemž jen malý podíl se "zlepšuje".

V počátečním posouzení bylo zjištěno, že změna stanoviště (včetně znečištění, ztráty biotopů a fragmentace) má dosud největší celkový dopad na ekosystémy. Tlaky jako zatížení živinami a znečištěním se stále zvyšují a všechny typy ekosystémů čelí zvýšenému nebezpečí způsobenému změnou klimatu a invazí cizích druhů, což vede k dalším negativním dopadům.

Zpráva dospěla k závěru, že je zapotřebí lepšího mapování a hodnocení, aby bylo možné porozumět problémům, jimž čelí evropské ekosystémy a tím obnovit jejich klíčové kameny. Toto chápání je velice zásadní pro tvůrce politik, aby mohli do budoucna přijít s vhodnými odpověďmi na zásadní otázky týkající se momentálních změn.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu