ZMĚNIT MÍSTO

Tropický cyklón Gita zasáhl Americkou Samou a Tongo

15.02.2018

Cyklón Gita zasáhl minulý týden mohutnou silou exotické ostrovy Samoa a Tongo, které se nachází v jižním Pacifiku. Nejprve se cyklón prohnal přes ostrov Samoa, kde způsobil rozsáhlé škody a následně se odebral směrem k Tongu. Situace je tak vážná, že byl guvernér Americké Samoy nucen vydat nouzové prohlášení, které bylo okamžitě schváleno americkým prezidentem Donaldem Trumpem, díky čemuž bude umožněno šíření pomoci na odlehlé části ostrova.

Cyklón Gita okamžitě rozpoutal ničivé záplavy, které rozpoutaly rozsáhlé výpadky elektřiny po celém ostrově Americká Samoa včetně hlavního města Pago Pago. Podle místních meteorologů zde spadlo za jediný den přes 150 mm srážek. Naštěstí si cyklón Gita prozatím nevyžádal žádná úmrtí na životech.

V dalších dnech spadlo na ostrovech přes 350 mm srážek a povodně postupně ničily silnice a na stovkách budov jsou hlášeny škody. Mnohé škody způsobil i velmi silný vítr, který cyklón doprovázel. Gita se postupně přesouvala směrem k ostrovu Niue, který byl nakonec z větší části ušetřen. Byla zasažena jen východní část ostrova, kde se cyklón prohnal rychlostí tropické bouře.

V pondělí tohoto týdne začal cyklón Gita postupně zesilovat a obrátil se směrem k Tongu. Cyklón se přiblížil k jižní části Tongu a přinesl sebou vítr vanoucí rychlostí přes 230 km za hodinu, což se vyrovná hurikánu kategorie 4.

Silný vítr zcela zničil budovu parlamentu včetně několika okolních kanceláří v Tongu. Podle nejnovějších informací bylo na mnoha místech poškozeno i hlavní město Nuku´alofa. Právě zde cyklón Gita poškodil desítky střech, kostelů a vozidel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu