ZMĚNIT MÍSTO

Argentinu a Bolívii devastují ničivé záplavy a sesuvy půdy

22.02.2018

Silné bouře zasáhly centrální část Jižní Ameriky a rozpoutaly jedny z nejničivější záplav v historii Bolívie a Argentiny. Při bouřích již zahynulo šest osob a stovky jich bylo převezeno do nemocnice s vážnými zraněními.

Povodně zcela zničily některé obydlí a zanechaly několik tisíc lidí bez domova. V tuto chvíli je jisté, že 5 osob zahynulo v důsledku dopravní nehody na neprůjezdných komunikacích a jednoho člověka smetla divoká voda v řece poblíž města Potosi v Bolívii.

Bouře byly natolik silné, že se na území několika států Jižní Ameriky ocitlo bez domova odhadem až 60 000 lidí. Mezi nejhůře postižené oblasti patří jižní část Paraquaye a Argentiny. Ministr pro místní rozvoj v Bolívii vydal prohlášení, že bylo poškozeno přes 33 tisíc polí, což bude mít fatální následky pro místní zemědělce. Situace v Bolívii je kritická a prezident země Evo Morales se nechal slyšet, že poskytne značné prostředky na výstavbu nových obydlí a zemědělcům zajistí osivo.

V Argentině povodně strhly desítky budov i automobilů a rozbouřené řeky se vylévají ze svých břehů. Záchranáři museli evakuovat přes deset tisíc osob žijících podél břehů řeky Pilcomayo, která se táhne přes tři země a je dlouhá 1100 kilometrů.

V současné době se situace již stabilizovala a hasiči společně s armádou odklízí všudypřítomné nánosy bahna. Škody prozatím nebyly vyčísleny, ale je jisté, že budou astronomické.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu