ZMĚNIT MÍSTO

Sopka Mount Sinabung v Indonésii ztratila po mohutné erupci část svého vrcholu

23.02.2018

Jedna z nejaktivnějších sopek v Indonésii Mount Sinabung v pondělí vybuchla a do vzduchu začala chrlit tuny popele. Erupce v kráteru byla tak masivní, že došlo k odtržení velké části vrcholu. Podle místních vulkanologů bylo při erupce odtrženo více než 1,8 milionu krychlových tun zeminy.

Sopka Mount Sinabung byla neaktivní dlouhé čtyři staletí až do roku 2010. Od té doby muselo její přilehlé území opustit přes 30 tisíc lidí, protože zde často docházelo k menším erupcím. Sopka Mount Sinabung chrlí popílek do výšky sedmi kilometrů, díky čemuž musela být dočasně omezena letecká doprava nad Sumatrou. Díky příznivému větru mohla být prozatím otevřena letiště Kualanamu, Meulaboh a Silangit.

Sopka Mount Sinabung se nachází ve vzdálenosti 1900 kilometrů od hlavního města Indonésie Jakarty a asi 75 kilometrů od mezinárodního letiště Kutacane v provincii Aceh, které muselo být uzavřeno. Během erupce sopky nebyl nikdo zraněn, ale v přilehlých vesnicích místní obyvatelé hlásili padání menších kamení, které bylo následkem mohutné erupce. Mluvčí agentury pro katastrofy Sutopo Purwo Nugroho řekl, že po pondělní erupci vulkánu bylo zaznamenáno ještě několik následných otřesů.

Sopka Mount Sinabung sahá do výšky 2460 metrů a naposled explodovala v roce 2014 a zabila 12 lidí. Od té doby byli obyvatelé v nepřetržité pohotovosti a další erupci očekávali, proto nebyl při pondělní erupci nikdo zraněn. V Indonésii naleznete celkem 120 aktivních vulkánů, proto zde nejsou sopečné erupce ničím neobvyklým.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu