ZMĚNIT MÍSTO

Papua-Nová Guinea byla zasažena zemětřesením o síle 7,5 stupně

26.02.2018

V neděli pozdě v noci zasáhlo Papua-Novou Guineu silné zemětřesení. Podle amerických seismologů mělo sílu 7,5 stupně na Richterově stupnici. Epicentrum zemětřesení bylo v hloubce deseti kilometrů a nacházelo se ve vzdálenosti pouhých 95 kilometrů od města Porgera v provincii Enga, kde se mimo jiné nalézají ohromné doly na zlato. Zemětřesení bylo tak silné, že byl třes cítit i na nejvzdálenějším konci ostrova.

V tuto chvíli ještě nikdo neví, jaké škody zemětřesení napáchalo. Prozatím byly hlášeny jen desítky lehce zraněných osob, které byly ihned hospitalizovány. Vzhledem k poloze ostrova, nejsou podobně silná zemětřesení v této části zeměkoule ničím neobvyklým. Papua-Nová Guinea se totiž nachází v oblasti zvané Ohnivý kruh, která je známá svou nebývale vysokou seismickou aktivitou.

I přesto, že bylo zemětřesení v Papua-Nové Guiney poměrně silné, odborníci vyloučili vznik vlny Tsunami. Takřka ve stejnou dobu seismologové zaznamenali slabší zemětřesení o síle 5,5 stupně v Japonsku. Zde zemětřesení udeřilo asi o dvě hodiny dříve než na Papua-Nové Guiney.

Podle nejnovějších informací žije v zalesněné oblasti vysočiny, která byla zasažena zemětřesením desítky tisíc lidí. V této oblasti se nalézají i kávové plantáže a své pobočky tu mají velké ropné a plynárenské společnosti, které zaměstnávají přes 3000 místních obyvatel.

Seismologové zaznamenali i desítky následných otřesů, ale ty byly velmi slabé na to, aby napáchaly nějaké škody. Papua-Nová Guinea je domovem asi sedmi milionů lidí a nachází se na východní části ostrova Nová Guinea východně od Indonésie.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu