ZMĚNIT MÍSTO

Situace v Kapském městě by mohla být počátkem globání vodní krize

27.02.2018

Již před časem se ukázalo, že planeta Země čelí velkému problému a tím je přístupnost k pitné vodě. Podle dat, kterými disponuje Organizace spojených národů, získalo snadnější přístup k pitné vodě od roku 1990 takřka 2,6 miliardy lidí. Navzdory tomu je tu stále 663 milionů lidí, pro které je pravidelný a dostupný zdroj pitné vody spíše vzácností. Ještě horší na tom všem je, že nejméně 1,8 miliardy lidí je závislá na všemožně kontaminovaných zdrojích vody, jež se nachází po celém světě. Pokud nebudou dodržována přísná opatření na zachování kvality pitné vody, bude do budoucna hrozit její fatální nedostatek. Vědci předpokládají, že do roku 2050 bude planeta až pětkrát sušší než dnes.

Jedno z prvních velkoměst, ve kterém je akutní nedostatek pitné vody už dnes, je jihoafrické Kapské město. Toto město je domovem skoro čtyř milionů lidí, kteří budou od dubna závislí výhradně na kupované vodě, protože místní zásoby pitné vody budou na konci dubna zcela vyčerpány. Ve městě je už nyní zřízeno přes 200 odběrných míst, kde si budou moci lidé zakoupit kvalitní pitnou vodu.

Všichni obyvatelé v Kapském městě byli seznámeni s nezbytnými opatřeními, která je nutno dodržovat, aby došlo ke zkvalitnění zbývajících zdrojů pitné vody. Podle meteorologů by měly vydatnější srážky do Kapského města přijít až ke konci června, protože v tuto dobu začíná v Jihoafrické republice zimní období. Podnebí v Kapském městě je velice podobné tomu v Kalifornii. Vyznačuje se velmi suchými léty, které se střídají se srážkově nadprůměrnými zimami.

Je na nás všech, jak se budeme ke zbývajícím zdrojům, které nám planeta poskytuje chovat a jak s nimi naložíme. Jisté však je, že v nedaleké budoucnosti budeme čelit vážnému nedostatku pitné vody na mnoha místech planety.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu