ZMĚNIT MÍSTO

V Mexiku byla nalezena největší zatopená jeskyně na světě

28.02.2018

Začátkem února našli mexičtí potápěči, kteří pracovali pod záštitou projektu Gran Acuifero Maya rozsáhlý systém zatopených jeskyní, který měří neuvěřitelných 347 kilometrů. Tento objev je velmi významný, protože vědcům pomůže objasnit tajemnou Mayskou civilizaci. Spletitý systém zatopených jeskyní se nachází na poloostrově Yucatán poblíž známého letoviska Talum a nese jméno Sac Actun.

Potápěči potvrdili to, že dříve dva zatopené systémy jeskyní, jsou vlastně jeden ohromný a vzájemně propojený labyrint. Nedávno byl konečně objeven kanál, který oba systémy spojuje. Nalezení nejdelší zatopené jeskyně světa je výsledkem mnohaletého úsilí a tvrdé práce všech členů projektu Gran Acuifero Maya, kteří se zaměřují na studium podzemních vod v Yucatánu.

Ředitel projektu Guillermo de Anda říká, že po důkladnějším prozkoumání jeskyně získáme klíčové informace o Mayské civilizaci, která je prozatím pro vědce spíše velkou neznámou. Potápěči už v jeskynním systému nalezli i kostry zvířat a lidí a všemožné artefakty včetně nádob, které s největší pravděpodobností používali Mayové.

Po několika týdnech zkoumání odhalili archeologové a jeskyňáři systém jeskynních vod, jemuž se říká ,,Cenotes´´. Ty měly pro zdejší obyvatele náboženský význam, proto se někteří vědci domnívají, že by jeskyně mohla v minulosti sloužit jako pohřebiště.

V těchto dnech mají archeologové plné ruce práce a snaží se získat co nejvíc informací o Mayské civilizaci před příchodem španělských kolonizátorů. V další fázi poznávání jeskyně se budou vědci zaměřovat i na místní faunu a kvalitu vody v jeskyni, protože se zároveň jedná o největší rezervoár sladké vody na v celé oblasti.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu