ZMĚNIT MÍSTO

Tropická bouře Hola zasáhla Novou Kaledonii a směřuje na nový Zéland

09.03.2018

V současné době se mimořádně silný tropický cyklón Hola nachází v oblasti ostrovního státu Vanuatu, který se nachází v Oceánii poblíž Nové Kaledonie. Cyklón doprovází mimořádně silné větry, které vytrvale vanou rychlostí kolem 230 kilometrů v hodině. Bouře sebou přináší i vydatné dešťové srážky. Meteorologové naměřili, že ve Vanuatu během několika hodin spadlo přes 200 milimetrů srážek. Tropický cyklón se postupně přesouvá směrem k Nové Kaledonii a je pravděpodobné, že za týden se přesune na Nový Zéland. Tamější úřady už vydaly varování před silnými nárazovými větry a vydatnými srážkami.

Hola je v těchto dnech svou silou ekvivalentní hurikánům druhé kategorie, jež se vyskytují v Atlantském oceánu a východní části Pacifiku. Největší bouře se z Vanuatu během sobotního večera přesune do Nové Kaledonie. Ve Vanuatu silné větry strhnuly desítky střech a poničily i místní infrastrukturu. Podle posledních informací jsou hlášeny i desítky škod na budovách a rozsáhlé výpadky elektrického proudu na celém ostrově.

Cyklón Hola se nevyhnul ani dvěma nejlidnatějším městům Vanuatu. Města Luganville a Port Vila cyklón zasáhl ve čtvrtek odpoledne a je pravděpodobné, že nepolevující přívalové deště rozpoutají lokální povodně.

Meteorologové očekávají, že v sobotu večer se bouře začne přesouvat směrem k Nové Kaledonii a cestou může ohrozit ostrovy Erromango, Tanna, Aneityum, Lifo, Ouvea a Mare. V neděli ráno se bude bouře pomalu přesouvat směrem k Novému Zélandu. Hola by měl cestou výrazně oslabit, ale i přesto bude svými prudkými větry a vydatnými srážkami začátkem příštího týdne ohrožovat zejména severní část Nového Zélandu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu