ZMĚNIT MÍSTO

Povodně a sesuvy půdy ohrožují přes sto tisíc uprchlíků v Bangladéši

11.03.2018

Z důvodu vojenských konfliktů na Barmě, které probíhaly v loňském roce, se takřka 700 tisíc lidí rozhodlo uprchnout do sousedního Bangladéše. Mezi uprchlíky jsou výhradně Rohingové, jež představují na Barmě muslimskou menšinu čítající přes jeden milion lidí. Rohingové přebývají ve skromných chatrčích v oblasti jižního Bangladéše, který je v tuto dobu pravidelně sužován povodněmi a rozsáhlými sesuvy půdy.

Přicházející monzunové období by mohlo mít katastrofální následky pro více než 100 tisíc lidí, kteří mají svoje příbytky v části Bangladéše, kde je každým rokem touto dobou hlášen největší úhrn srážek. Velké množství Rohingů žije v provizorních obydlích skládajících se z bambusových konstrukcí, které nemají šanci odolat vydatnějším dešťům a sesuvům půdy.

Každoročně začnou v Bangladéši monzunové deště začátkem dubna a pokračují až do konce července. Existuje vážné riziko, že letošní povodně a sesuvy půdy by mohly připravit o domov až 100 tisíc osob.

V současné době se okolo největšího provizorního táboru pro uprchlíky zpevňují svahy i silnice, aby se zabránilo možným sesuvům půdy. Bangladéšský tajemník pro řízení katastrof Shah Kamal ujistil všechny obyvatele, že vláda úzce spolupracuje s OSN a udělá vše pro to, aby včas evakuovali 133 tisíc osob žijících v nejrizikovějších oblastech do bezpečí.

Úředníci v Bangladéši už zvažují i možnost využití neobydleného ostrova v Bengálském zálivu a přesunout sem až sto tisíc muslimských uprchlíků, aby zde přečkalo monzunové období. Riziko sesuvů půdy je mimořádně vysoké, protože mnohé svahy byly z důvodu nedostatku palivového dřeva zcela odlesněny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu