ZMĚNIT MÍSTO

Srbsko a Albánii sužují povodně a sesuvy půdy

16.03.2018

V posledním týdnu na Balkánském poloostrově došlo k mimořádnému oteplení, díky čemuž došlo k rychlému tání velkého množství sněhu. V Albánii i Srbsku se už většina řek vylila ze svých břehů a rozpoutaly povodně a sesuvy půdy.

Situace v Albánii je tak kritická, že bleskové povodně překvapily několik stovek osob a uvěznily je ve svých domovech. Zejména v severní části Albánie byla na pomoc nasazena armáda, která nepřetržitě vyprošťuje uvězněné osoby do bezpečí.

Vojáci taky zajišťují dodávky potravin a vody všem obyvatelům v postižených oblastech. Díky neuvěřitelně rychlé oblevě bylo zcela zatopeno i tisíce hektarů zemědělské půdy. Na denním pořádku jsou tu i vydatné dešťové přeháňky, díky kterým není jasné, kdy by se měla situace na Balkáně stabilizovat. Prudké deště způsobily i lokální sesuvy půdy a poškodily mnohé silnice a stovky budov.

Ministerstvo dopravy informovalo veřejnost o skutečnosti, že velkou vinu na momentální situaci v Albánii mají vodní elektrárny na řece Drin, které v nedávné době odpustili nadměrné množství vody, aby nedošlo k poškození hrází.

V Srbsku ještě minulý týden panovaly denní teploty kolem mínus dvou stupňů Celsia. Noční teploty se pohybovaly kolem mínus čtrnácti stupni Celsia a na zemi se drželo takřka 17 cm sněhové pokrývky. Začátkem tohoto týdne došlo na Balkáně k enormnímu oteplení. Denní teploty vzrostly na 14 stupňů Celsia, díky čemuž veškerá sněhová nadílka roztála během jediného dne a rozpoutaly se rozsáhlé povodně.

V Albánii došlo ještě k daleko většímu oteplení. V hlavním městě Tirana meteorologové začátkem týdne naměřili rekordní teplotu 23 stupňů Celsia. Vydatné dešťové přeháňky trápí i Černou Horu a Bulharsko, ale situace by se měla ke konci března výrazně zlepšit s příchodem Jara.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu