ZMĚNIT MÍSTO

K Austrálii se blíží tropický cyklón Marcus

19.03.2018

Od tohoto víkendu ohrožuje severní část Austrálie tropický cyklón Marcus, který pomalu nabírá na síle. Podle dosavadní předpovědi meteorologů existuje vážné riziko, že by silná bouře a vydatné deště mohly odstartovat rozsáhlé záplavy v oblasti Kimberley.

V pondělních ranních hodinách se bude bouře nacházet v severozápadní části Austrálie poblíž města Kimberley. Prozatím se cyklón Marcus pohybuje velmi pomalu, ale doprovází ho prudký přívalový déšť a silné nárazové větry pohybující se rychlostí kolem 80 kilometrů v hodině.

Oblastmi, kterými už se bouře prohnala, spadlo místy až 110 milimetrů srážek za jediný den. Mezi nejvíce postižené oblasti patří malé městečko Warruwi na severním pobřeží Austrálie. Podle místních obyvatel zde od pátku do soboty spadlo 130 milimetrů dešťových srážek.

Meteorologové varují, že by počátkem tohoto týdne mohlo místy spadnout až 200 milimetrů dešťových srážek, což by mohlo vyvolat bleskové povodně. Silnice podél severního pobřeží Austrálie jsou zcela podmáčené a některé úseky mohou být už v této době těžce průjezdné, protože silný vítr povalil desítky vzrostlých stromů a zablokoval vozovku.

Meteorologové počítají i s posílením cyklónu Marcus, jakmile se dostane mimo region Kimberley. Díky pravidelné trase bouře je vyloučeno, že by byla zasažena i západní část země. Horší zprávou je to, že se začíná tvořit další bouře v Arafurském moři v Zálivu Carpentaria.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu