ZMĚNIT MÍSTO

Madagaskar devastuje tropický cyklón Eliakim

20.03.2018

Jeden z nejkrásnějších ostrovů světa Madagaskar zasáhl v letošním roce třetí silný tropický cyklón Eliakim, který si prozatím vyžádal nejméně sedm lidských životů. Tamější obyvatelé prožívají doslova peklo, protože přesně před týdnem ostrov pustošil tropický cyklón Dumazile, který na Madagaskaru rozpoutal ničivé povodně a sesuvy půdy.

Ve stejné části Madagaskaru řádil začátkem letošního roku tropický cyklón Ava, který sebou přinesl enormní množství srážek. Je jisté, že počet obětí na životech poroste, protože se v současné době pohřešují desítky osob z vesnických oblastí.

Podle všech dosavadních zpráv už tropický cyklón Eliakim zcela zničil přes 260 domů a tisíce jich vážně poškodil. Úřad pro řízení rizik a katastrof na Madagaskaru informoval o tom, že cyklón Eliakim ohrožuje více než 15 tisíc obyvatel. Nejhůře zasažené regiony jsou Sofie, Analanjirofo, Alaotra-Mangoro a Vatovavy-Fitovinany.

Eliakim sebou přinesl silné nárazové větry, které na severovýchodě Madagaskaru vanuly rychlostí až 105 kilometrů za hodinu. V tuto chvíli se tropická bouře pohybuje dál do vnitrozemí a pak by se měla přesunout na jih ostrova.

S příchodem tropického cyklónu Eliakim na Madagaskar se dramaticky zvýšil i úhrn dešťových srážek. Půda je zde zcela promáčená a další vydatné srážky způsobí sesuvy půdy. Největší srážkový úhrn naměřili madagaskarští meteorologové ve městě Mananjary na východním pobřeží. Za jediný den zde spadlo 301 milimetrů dešťových srážek.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu