ZMĚNIT MÍSTO

K Pyrenejskému poloostrovu se řítí bouře Hugo

23.03.2018

Od čtvrtka tohoto týdne ohrožuje bouře Hugo Španělsko a Portugalsko. Všichni obyvatelé Pyrenejského poloostrova byli včas varováni před silnými nárazovými větry a vydatnými dešťovými přeháňkami, které by mohly odstartovat povodně.

Meteorologové bouři Hugo sledují už od čtvrtka, kdy se začala utvářet v Atlantickém oceánu. Podle dosavadních odhadů dojde k posílení bouře Hugo ve chvíli, když bude přecházet od Britských ostrovů směrem k Biskajskému zálivu.

V pátek by se měla bouře nacházet nedaleko Biskajského zálivu, odkud se bude postupně přesouvat přes severní pobřeží Španělska směrem do vnitrozemí. V sobotu dopoledne bude bouře přecházet přes celou oblast Pyrenejského poloostrova a zasáhne Španělsko a Portugalsko.

Ve chvíli, kdy se bouře přesune na pevninu, dojde k jejímu výraznému oslabení. V sobotu večer by se měla bouře ubírat směrem k Baleárskému moři. Meteorologové varují, že nejvyšší úhrn srážek bude v oblasti severozápadního Španělska až k pobřeží Středozemního moře. O víkendu se očekává, že nejvíce srážek spadne v oblastech Galicie, Asturie, Kantábrie a PIA Vasco. V nedávné době na Pyrenejském poloostrově spadlo velké množství srážek, proto zde hrozí i povodně, protože by se mohly rozvodnit tři největší řeky ve Španělsku, jimiž jsou Ebro, Duero a Tajo. V letošním roce spadlo nadprůměrné množství srážek i v Madridu. Jen od poloviny února zde spadlo 150 milimetrů dešťových srážek, což je trojnásobek oproti běžnému průměru v tomto období.

Další hrozbou, kterou sebou bouře Hugo přinese, budou silné větry, které budou trápit celé Španělsko i Portugalsko až do nedělního večera. Po celé oblasti Pyrenejského poloostrova se bude rychlost větru pohybovat mezi 65 - 95 kilometry za hodinu. Silné větry výrazně naruší i lodní dopravu, protože by mohly vzniknout až dvanáctimetrové vlny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu