ZMĚNIT MÍSTO

Požáry v australské buši sežehly přes 100 budov

26.03.2018

V Austrálii zuří masivní požáry buše, které už zničily stovku budov a vyhnaly z domovů tisíce lidí žijících v jihovýchodní části země. Podle předběžných odhadů už plameny spálily takřka 1400 hektarů buše. Požár nejvíce poničil město Tathra, které se nachází v Novém Jižním Walesu.

Požáry v australské buši se šíří nekontrolovatelně, protože v celé oblasti vane silný vítr a panují zde velmi vysoké teploty. Záchranáři společně s požárníky museli už evakuovat tisíce občanů z jejich domovů, protože hrozilo vážné riziko, že plameny jejich domy sežehnou na popel, což se taky ve stovce případů stalo. Díky včasným evakuacím prozatím nikdo neutrpěl vážnější zranění.

Australští požárníci zachránili před plameny kolem 400 budov, z toho jich bylo 69 zcela zničeno a 39 vážně poškozeno. Požár mimo jiné sežehl i 30 karavanů a desítku kajut. Stovky lidí se preventivně uchylují na pláž, protože denní teploty zde překračují 41 stupňů Celsia a riziko požáru je zde extrémně vysoké.

Mimořádně ničivé požáry delší dobu sužují i město Tarraganda, které leží v blízkosti řeky Bega. Právě zde byly hlášeny časté výpadky elektrického proudu, protože oheň porušil i tamější elektrické vedení.

Touto dobou je Australská buš vyprahlá na trout a spadne zde jen minimální množství dešťových srážek. V buši dochází k požárům nejčastěji od března do října. Do boje s požáry už bylo nasazeno přes 200 požárníků, kteří pro efektivní hašení využívají i tři letouny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu