ZMĚNIT MÍSTO

Australský Queensland ohrožuje tropická cyklóna Iris

05.04.2018

Tropická bouře Iris se zformovala už minulý týden, ale Austrálii přímo začala ohrožovat až od pondělí, kdy se přiblížila na pobřeží Queenslandu. Od úterý už tropická cyklóna v plné síle sužovala Queensland prudkými nárazovými větry a vydatnými dešťovými přeháňkami.

Iris je klasifikována jako bouře první kategorie na australské cyklónové škále, která je ekvivalentní tropické bouři v Atlantském oceánu. Od středečního večera začala bouře pozvolna zeslabovat, což by mělo pokračovat i v následujících dnech.

V prvních dnech tropická cyklóna Iris sužovala pobřežní část Queenslandu větry o síle až 130 kilometrů v hodině. Meteorologové na některých místech naměřili enormní úhrn srážek. V oblasti města Mackay spadlo od nedělního rána do úterý 150 milimetrů srážek. Ve středu se bouře přesunula nad města Preston a Bowen, kde za jediný den spadlo kolem 80 milimetrů srážek.

Silný nárazový vítr byl hlášen ve všech pobřežních částech Queenslandu i na nedalekých ostrovech. Meteorologové očekávají další vydatné srážky ke konci týdne, protože dojde k přesunu cyklónu směrem na jihovýchod, odkud se následně bude ubírat zpět na pobřeží.

S největší pravděpodobností budou ke konci týdne nejvíce zasaženy města Bowen a Mackay. Meteorologové varují, že by se úhrn dešťových srážek o víkendu mohl pohybovat mezi 75 - 200 milimetry, což by mohlo rozpoutat ničivé záplavy.

Záchranáři zároveň varovali, že minimálně dva týdny bude moře velmi rozbouřené a všem lidem doporučuje omezit vodní sporty, jako je surfování, které je v Austrálii velmi populární. Silné větry mohou vyvolat až šestimetrové vlny, které mohou ohrozit i námořní dopravu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu