ZMĚNIT MÍSTO

Ropná skvrna u Bornea pokrývá oblast 130 kilometrů čtverečních

13.04.2018

Od konce března se z poškozeného potrubí ropné společnosti Pertamina na Borneu uvolňovalo větší množství ropy, které odtékalo do nedalekého moře poblíž města Balikpapan a způsobilo ekologickou katastrofu nebývalých rozměrů. V současné době ropná skvrna pokrývá plochu o velikosti 130 kilometrů čtvereční a směřuje na otevřený oceán.

V těchto dnech už je jisté, že ropa unikala z poškozeného potrubí už od 31. března. Ministerstvo životního prostředí v Indonésii vydalo 4. dubna prohlášení, ve kterém informuje o přesné poloze ropné skvrny. Ropná skvrna se táhne od Balikpapanského zálivu až do Makassarského průlivu a zabírá plochu o velikosti Paříže.

Státem vlastněná ropná společnost Pertamina dlouhou dobu odmítala, že by unikající ropa pocházela z jejich potrubí. Odpovědnost za ekologickou katastrofu přijala 4. dubna a potvrdila, že unikající ropa pochází z 20 let starého poškozeného potrubí, které slouží na přepravu ropy. Zanedlouho po tomto zjištění řekl generální manažer společnosti Togar Pertamina veřejnosti, že došlo k okamžitému vypnutí potrubí.

Ekologická katastrofa na Borneu už si vyžádala pět obětí na životech. Pětice místních rybářů zahynula na následky vážného popálení. Ropa už pokryla takřka 84 akrů mangrovového lesa a vážně ohrožuje všechny živočišné i rostlinné druhy nacházející se v této lokalitě. V zálivu Balikpapan už byli nalezeni i první mrtví delfíni Irrawadda, kteří patří k ohroženým druhům.

V nedalekém městě Balikpapan, které je domovem takřka 700 tisíc obyvatel je hlášená vysoká toxicita a stovky lidí zaznamenávají zdravotní potíže. V důsledku vysoké toxicity úřady vyhlásily mimořádný stav a lidem bylo nařízeno nosit plynové masky, které je budou chránit před horkým kouřem a výpary z ropy.

Policie za pomoci potápěčů v oblasti východního Kalimantanu vyšetřuje příčinu úniku ropy z podmořských trubek společnosti Pertamina. Brzy potápěči zjistili, že se jedna z trubek nacházela několik metrů mimo svou přesnou polohu. Jak k tomu došlo, zatím nikdo neví, ale je jisté, že potrubí v této oblasti bylo 20 let staré.

Ministr životního prostředí a lesnictví v Indonésii Siti Nurbaya Bakar za pomoci záchranných týmů a pracovníků společnosti Pertamina udělají vše pro to, aby se v co nejbližší době celá oblast vyčistila od zbytků ropy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu