ZMĚNIT MÍSTO

Sopka Manaro na Vanuatu se znovu probudila k životu

17.04.2018

Stále aktivní sopka Manaro na ostrově Ambae ve Vanuatu od minulého týdne chrlí popel a ohrožuje více než 11 tisíc lidí, pro které je ostrov domovem. V minulém roce byla sopka Manaro mimořádně aktivní a záchranáři museli rychle evakuovat deset tisíc osob do bezpečí. V loňském roce došlo v kráteru sopky k několika silným výbuchům, které uvolnily do ovzduší tuny popela, který zahalil celý ostrov.

Koncem minulého týdne byla ohrožena převážně jižní část ostrova Ambae, ale potom došlo k dalším násilným výbuchům a prach postupně zahalil celý ostrov. Podle všech dosavadních informací, které poskytla humanitární organizace Rotary International, zemřely už čtyři osoby na následky udušení.

Vzhledem k velmi vážné situaci byla vláda Vanuatu nucena zvážit trvalé přesídlení všech obyvatel ostrova Ambae do bezpečí. V těchto dnech vláda diskutuje s čelními představiteli ostrova Maemo a Pentecost a snaží se získat pozemky pro takřka 13 tisíc lidí. Rada ministrů slíbila obyvatelům ostrova, že pozemky budou zajištěny nejpozději do konce května.

Situace na ostrově Ambae je momentálně kritická, protože byla zničena většina zásob potravin a zároveň došlo ke značnému znečištění místních zdrojů pitné vody. Podle meteorologů bude v následujících dnech vanout silný vítr, který zanese popílek na západní a severozápadní část ostrova.

Vanuatu minulý měsíc zasáhl tropický cyklón Hola, ze kterého se země stále vzpamatovává. Je jisté, že v následujících měsících budou místní občané závislí na humanitární pomoci. Organizace Rotary International nedávno financovala modernizaci nemocnice na ostrově Norfolk a v těchto dnech posílá na ostrov Ambae 400 zásobníků s pitnou vodou o objemu dvacet litrů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu