ZMĚNIT MÍSTO

Bouře na Havajském ostrově Kauai rozpoutaly povodně

18.04.2018

Záchranáři za posledních několik dní byli nuceni evakuovat do bezpečí několik stovek osob z ostrova Kauai na Havaji. Silné bouře sebou přinesly vydatné dešťové srážky, které rozpoutaly bleskové povodně. Americká armáda a národní garda za spolupráce s okresním letectvím evakuovala v pondělí přes 200 lidí. Generální ředitel amerického Červeného kříže Coralie Matayoshi na Havaji řekl, že záchranné práce stále probíhají, protože na ostrově uvízlo dalších 13 osob.

Vzhledem k velmi nepříznivému počasí, které na ostrově panuje, nebylo možné začít s vyčíslováním škod dříve než v úterý. Všechny cesty jsou zcela zablokované a pohybu vozidel brání všudypřítomné nánosy bahna. Hasiči odstraňují desítky spadlých stromů a snaží se zabránit dalším sesuvům půdy.

Minulý týden ve středu silné lijáky rozpoutaly sesuvy půdy na ostrově, díky čemuž muselo už v sobotu opustit své domovy stovky osob a včas vyhledat evakuační centrum. V těchto dnech už je většina cest zcela uzavřena a veškeré záchranné práce probíhají z vrtulníků.

Nejvyšší srážkový úhrn zaznamenala Národní meteorologická služba v městečku Hanalei. V roce 2012 v tomto malém městě napršelo za jediný týden 73 centimetrů vody. Kvůli hrozícím sesuvům půdy byla dočasně uzavřena i jediná základní škola na ostrově.

Podle všech dosavadních informací nikdo z obyvatel neutrpěl vážnější zranění. Podle místních obyvatel jsou největší škody na místních domech, kterým rozbouřená voda narušila statiku a podemlela základy. Dubnovou bouře na Havajském ostrově Kaui je podle místních obyvatel srovnatelná s hurikánem Iniky, který ostrov zasáhl v roce 1992.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu