ZMĚNIT MÍSTO

O víkendu bude možné na noční obloze spatřit meteorický roj Lyridy

20.04.2018

Každoročně se nám koncem třetího dubnového týdne nad hlavami odehraje fantastická světelná show v podobě padajících meteorů z roje Lyridy. Za jasného počasí bude možné v sobotu pozdě večer a v neděli brzy ráno vidět desítky pádu meteorů. Astronomové očekávají, že dojde za hodinu k pádu průměrně dvaceti meteorů.

Četné pády meteorů budou za jasné oblohy očima dobře viditelné a nebude potřeba použít dalekohled. Meteorický roj Lyridy bude nejlépe spatřitelný po půlnoci. Pokud si chcete pohled opravdu užít, tak vyhledejte tmavé místo daleko od města, kde je minimální světelné znečištění.

Jakmile bude Měsíc kolem půlnoci ve špičce, bude obloha daleko tmavší a v optimálním případě spatříte i pád menších meteorů. Podle meteorologů by mělo o víkendu nad většinou evropských zemí panovat velmi vlídné počasí a obloha by měla být bez mráčků.

Nejlepší podmínky pro pozorování budou mít občané po celém Německu, kde už delší dobu panuje velmi suché počasí. Dobré pozorovací podmínky by měly být od východní části Francie až k pobaltským státům. Nejlepší pohled na padající meteority si budou moci vychutnat i občané Bukureště, Varšavy a italského Milána.

Nejvyšší oblačnost je momentálně v oblasti Velké Británie a Pyrenejského poloostrova. Pokud se oblačnost neroztrhá, tak je šance na spatření meteorického roje Lyridy v těchto oblastech takřka nulová.

Pokud budete mít štěstí a obloha bude velmi jasná, je možné v časných ranních hodinách spatřit i bolidy. Frekvence padajících meteorů je nepravidelná a při svém vrcholu dochází k pádu až devadesáti meteorů za hodinu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu