ZMĚNIT MÍSTO

Ostrov Réunion zasáhla tropická bouře Fakir

25.04.2018

V úterý udeřila tropická bouře Fakir do malého ostrova Réunion a přinesla ničivé větry a sesuvy půdy, které už zabily dvě osoby. Velké škody na majetku způsobila bouře i na nedalekém ostrově Mauricius. Bouře se utvořila v pondělí severozápadně od Madagaskaru a vzhledem k velmi příznivým podmínkám postupně zesilovala na tropickou cyklónu.

Jakmile tropická bouře Fakir vstoupila na Réunion, udeřila větry vanoucími rychlostí 115 kilometrů za hodinu. Silné poryvy větru způsobily velké škody ve městě Saint Pierre, které leží na jihu ostrova. Vítr vyrval z kořenů stovky stromů a poškodil i elektrické vedení.

V důsledku enormním dešťových srážek, které sebou přináší tropická bouře Fakir dochází k lokálním záplavám a sesuvům půdy, které pohřbily dva lidi. Půdy na ostrově Réunion je zcela podmáčená a stále častěji dochází k sesuvům půdy, které ohrožují místní obyvatele ze všeho nejvíce.

Podle místních meteorologů na ostrově Réunion spadlo za jediný den neuvěřitelných 390 milimetrů srážek. Většina silnic i cest na ostrově je v těchto dnech zaplavena a hasiči za pomocí armády nepřetržitě odklízí spadlé stromy a všudypřítomné nánosy bahna. Situace se začne zlepšovat až ve druhé polovině týdne, kdy se bouře začne přesouvat do Indického oceánu.

Od čtvrtka se tropická bouře Fakir bude postupně přesouvat na otevřený oceán, kde se ve finále úplně rozpadne. Horší zprávou pro ostrovy v Indickém oceánu je, že se nedaleko Srí Lanky utvořila další bouře, která postupně sílí a brzy získá status tropické cyklóny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu