ZMĚNIT MÍSTO

Zemětřesení v Íránu zničilo desítky budov

04.05.2018

Ve středu ráno udeřilo v jižní části Íránu zemětřesení o síle 5,2 stupňů a srovnalo se zemí několik desítek budov. Epicentrum zemětřesení se nachází 11 kilometrů od města Sisakht, které se naleznete v jihozápadním Íránu. Podle všech dosavadních informací bylo při zemětřesení zraněno 76 osob.

Ve městě Sisakht, které je domovem pro deset tisíc lidí vznikly na řadách budov velké praskliny. Většina budov bude muset být stržena, protože je vážně narušena jejich statika. Otřesy byly slyšet až v 700 kilometrů vzdáleném hlavním městě Teheránu.

V některých částech města byly přerušeny dodávky elektřiny a zemětřesení poničilo i komunikační vedení. Podle zpravodajské agentury ISNA bylo jen ve městě Sisakht ošetřeno 31 osob z čehož 13 utrpělo vážná zranění.

Írán je vzhledem ke své poloze velmi často zasažen silným zemětřesením, které si mnohdy vyžádá stovky lidských životů. Jedno z nemocnějších zemětřesení, mělo sílu 7,2 stupňů a udeřilo v listopadu loňského roku a zabilo přes 600 osob. Mimořádně ničivé zemětřesení zasáhlo íránské město Bam v roce 2003 a zabilo neuvěřitelných 26 tisíc lidí. Zemětřesení mělo sílu 6,6 stupňů a totálně srovnalo se zemí historickou část města Bam.

Záchranné práce bude všem pracovníkům v následujících dnech komplikovat nepříznivé počasí. Meteorologové předpovídají silné bouřky a vydatné dešťové přeháňky, které nejsou v této oblasti tak časté. Ke konci týdne vlhké klima vystřídá horké a suché počasí, jež je pro Írán typické.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu