ZMĚNIT MÍSTO

Prachové bouře v Indii zabily nejméně 120 osob

05.05.2018

V severní a západní Indii zuří od poloviny týdne prachové bouře, při kterých už zahynulo nejméně 120 lidí a dalších 160 jich utrpělo vážná zranění. Nejvíce osob přišlo o život ve středu v noci, když je prachová bouře překvapila ve spánku a srovnala jejich příbytky se zemí. Bouře vyrvala z kořenů stovky vzrostlých stromů, které při pádu zabily nejméně dvě desítky Indů. Prachové bouře zabily i stovky hospodářských zvířat.

Místní komisař Sanjay Kumar vydal prohlášení, že vítr se ve středu v nočních hodinách pohyboval rychlostí 130 kilometrů za hodinu. Takto silný vítr během chvilky zvířil velké množství prachu, díky čemuž byla takřka nulová viditelnost.

Prachové bouře nejvíce zasáhly okresy Alwar, Bharatpur a Dholpur v Rádžastánu. Podle tajemníka pro řízení katastrof a úlev v Rádžastánu se jedná o nejhorší prachovou bouři za posledních 20 let. V Uttar Pradeshi přišlo při bouři o život více než 150 kusů zvířat.

Prachové bouře pokračovaly i ve čtvrtek a podle meteorologů je pravděpodobné, že další silné bouře mohou vzniknout i o víkendu. Místní záchranáři nepřetržitě vyprošťují z trosek zhroucených domů další a další osoby. V tuto chvíli je stále pohřešováno přes pět desítek lidí a šance na jejich přežití se každým dnem snižuje.

Mnozí obyvatelé nejhůře postižených vesnic, jako je Badhera si stěžují, že nebyli dostatečně informováni o přicházející prachové bouři. Podle vysokých policejních úředníků však bylo ve všech okresech severní Indie varování vydáno dostatečně včas.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu