ZMĚNIT MÍSTO

Sopka Kilauea na Havajských ostrovech se opět probudila k životu

08.05.2018

Od pátečního zemětřesení o síle 6,7 stupňů, se zvýšila aktivita sopky Kilauea na Havajských ostrovech a sopka nepřetržitě do svého okolí chrlí lávu, která zničí vše, co jí stojí v cestě. Do pondělního večera už láva zcela zničila 35 domů a záchranáři museli evakuovat přes 1500 lidí.

Podle úředníků havajské civilní obrany láva vytéká z východní části sopky v oblasti Leilani. V důsledku páteční silné erupce se na sopce utvořilo nejméně 10 trhlin, ze kterých se uvolňují nebezpečné výpary. Havajští seismologové z observatoře Volcano varují, že seismicita v okolí soky Kilauea je zvýšena a s největší pravděpodobností dojde k dalším otřesům. Vulkanologové nepřetržitě monitorují celou oblast sopky včetně lávových proudů a průchodů.

Úřady nařídily nucenou evakuaci všech obcí v oblasti Leilani, která stojí v cestě tekoucí lávě. Kvůli znečištěnému ovzduší musel být dočasně uzavřen i Vulkánský národní park, který ročně navštíví desítky tisíc osob.

Podle amerického geologického průzkumu a havajské sopečné observatoře bude ohrožena celá východní část sopky a lávové proudy budou v následujících dnech pomalu vytékat dál a ničit další domy. Lávové proudy se pohybují velmi pomalu, ale nic je nezastaví. Záchranáři se na poslední chvíli ze všech sil snaží dostat do bezpečí i velké množství hospodářských zvířat.

Havajská vulkanologická observatoř v sobotu večer potvrdila vznik dvou nových trhlin v bezprostřední blízkosti sopky Kilauea. Havajští seismologové od čtvrtka minulého týdne zaznamenali přes 150 slabších otřesů, které nepřesáhly sílu třech stupňů na Richterově stupnici. Pokud se aktivita sopky Kilauea v dalších dnech nesníží, budou v bezprostředním ohrožení i obyvatele okresu Puna.

Hladina oxidu siřičitého v ovzduší za poslední dny prudce vzrostla a své obydlí bude muset opustit i zbytek lidí v oblasti Leilani. Americký červený kříž již otevřel v komunitním centru Pahoa provizorní úkryt pro všechny občany z oblasti Leilani. Situace v okolí sopky je v těchto dnech kritická a nikdo neví, kdy dojde ke zlepšení.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu