ZMĚNIT MÍSTO

Jamajku zasáhly mimořádně silné povodně

11.05.2018

Jamajka je už několik dní sužována bouřemi, které s sebou přináší vydatné dešťové srážky. Vzhledem k vážnosti situace bylo včas vydáno varování před povodněmi na celém území Jamajky včetně hlavního města Kingston. V těchto dnech se už většina řek vylévá ze svých břehů a záplavy zuří po celé Jamajce.

Podle předpovědi meteorologů by mělo vydatně pršet i o víkendu a situace by se mohla ještě zhoršit. Jen za pondělí spadlo v oblasti Mezinárodního letiště Norman Manley v Kingstonu neuvěřitelných 185 mm srážek. Celých 130 milimetrů spadlo během necelých šesti hodin během přívalového deště. Pro představu v Kingstonu spadne průměrně za celý květen necelých 70 milimetrů srážek.

V důsledku nepolevujících dešťů je okolní půda dostatečně promáčená a náchylná k sesuvům. Na několika místech už sesuvy půdy zablokovaly silnice a jeden z mostů. Na některých pozemních komunikacích jsou až půlmetrové nánosy bahna, které tam vyplavila voda z rozvodněných řek.

Díky včasnému varování nejsou do dnešního dne hlášeny žádné vážnější újmy na zdraví. Mezi nejhůře postižené oblasti patří farnosti Westmoreland, St James, Trelawny, St Ann a St Thomas. Vzhledem k hornaté krajině jsou tyto oblasti na sesuvy půdy velmi náchylné. Nejvyšší hora Blue Mountain Peak, které je součástí pohoří Modré hory sahá až do výšky 2256 metrů nad mořem a je rájem horolezců i pěších turistů.

Podle meteorologů by se bouře měly od počátku příštího týdne přesouvat směrem na Kubu. Dešťové srážky na Jamajce by měly být od poloviny příštího týdne minimální. Varování před možnými povodněmi a sesuvy půdy bude dále vydáno jen pro centrální a východní část Jamajky. Záchranáři, armáda i policie se v těchto dnech snaží ze všech sil dostat situaci pod kontrolu a všem občanům poskytuje veškerou potřebnou pomoc.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu