ZMĚNIT MÍSTO

Předpověď počasí do konce týdne s výhledem na začátek příštího

26.09.2013

                Ačkoliv se v posledních dnech zatím zdálo, že se roční období přehouplo do podzimního kvartálu a nehodlá se o svou nadvládu nad počasím nijak dělit, výhled na následující dny vypadá, co do slunečního svitu a relativně i teplot, slibně. Ráno bychom se však měli teple a důsledně oblékat, protože hlavně pod vyjasněnou ranní oblohou se budou vyskytovat četné přízemní mrazíky, přízemní teplota může klesat až pod bod mrazu.

                Dnes, 26. září 2013 v 12 UTC, nad územím České republiky převažovalo oblačno až zataženo a zejména na severní polovině jsme zaznamenávali déšť či přeháňky, v horských oblastech se vyskytovaly mlhy a kouřmo. Pokud bychom se jen ze zajímavosti podívali k našim východním sousedům, a to konkrétně na stanici Lomnický štít (Vysoké Tatry), naměřili bychom v daném čase teplotu vzduchu -0,1 °C a k tomu trvalé sněžení slabších intenzit. V Česku se teplota vzduchu pohybovala v rozmezí od 15 do 19 °C, v severní polovině jen kolem 10 °C. V Čechách vanul severní až severozápadní vítr, na Moravě a ve Slezsku severozápadní až jihozápadní rychlostí 5 až 10 m/s.

                Dnešní teploty ve 13 UTC byly nejnižší v severovýchodní a severní Evropě, kde se místy pohybovaly jen okolo 3 °C, naopak nejtepleji měli na jihozápadě a v oblasti Balkánského poloostrova s teplotou vzduchu až 30 °C.

                Frontální rozhraní vlnící se studené fronty, které se nad centrální Evropou zdržovalo poměrně dlouho, by se mělo během dneška přes naše území přesunout směrem k jihu, kde se bude pomalu rozpadávat v důsledku působení hřebene vyššího tlaku vzduchu, jež se k nám bude dostávat od severu. Tlaková výše se středem nad severní Skandinávií a Špicberky by k nám měla posílat studený vzduch, ale také již zmíněné slunečné počasí.

                V pátek se dočkáme skoro jasné až polojasné oblohy, na severovýchodě až oblačné, zpočátku ještě na východě a jihozápadě ojedinělé přeháňky. K večeru se oblačnost bude rozpouštět. Ojediněle se vyskytnou k ránu mlhy a očekávány jsou, zejména na východní polovině, přízemní mrazíky. Teploty ráno klesnou na 0 až 4 °C, na jihozápadě okolo 5 °C. Přes den očekávejme maxima 10 až 14 °C. Vítr bude slabý proměnlivý 1 až 4 m/s.

                Sobota bude skoro jasná až polojasná, ráno se budou vyskytovat mlhy a četné přízemní mrazíky. Noční minima klesnou na 0 až 4 °C. Přes den se teplota vzduchu bude pohybovat mezi 11 až 15 °C. Vítr bude proměnlivý do 5 m/s.

                Nedělní počasí by se také mělo obejít beze srážek a významné oblačnosti. Mělo by být jasno až skoro jasno, ráno ojedinělé mlhy a četné přízemní mrazíky. Minimální teploty budou 1 až 5 °C maximální denní 12 až 16 °C. K tomu povane mírný vítr východních směrů rychlostí 2 až 6 m/s.

                Začátek příštího týdne by měl být opět slunečný. Očekávejme skoro jasno až polojasno, v polovině týdne ojediněle i oblačno s přeháňkami, které budou na horách sněhové. Ráno se budou vyskytovat místní mlhy a přízemní mrazíky. Teploty budou klesat k 0 až 5 °C, přes den vystoupají na 12 až 17 °C.

 

Zdroje:

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

http://www.woweather.com

 

 

 

Václav Smolka

Dne 26. 9. 2013

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu